eTwinning webinari – snimke

Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je seriju webinara o eTwinningu, koje sam s gostima provela ja tijekom jeseni 2013. Webinari pokrivaju razne teme od početničkog snalaženja u eTwinningu do prijava za Oznake kvalitete i nagrade.

U nastavku je popis i opis svih webinara pa pogledajte snimke i zakoračite u svijet eTwinninga.

 Revijalni webinar – zašto eTwinning?

eTwinning je međunarodna mreža škola, učitelja i učenika u koju je već uključeno 1700 učitelja iz 788 hrvatskih škola koji pritom surađuju s 200 000 učitelja iz cijele Europe.

Želite li saznati koje mogućnosti pruža eTwinning, kako vam može koristiti u nastavi, tko su eTwinneri te kako od naizgled običnog školskog događanja možete napraviti međunarodni projekt pridružite nam se. Tijekom webinara imat ćete priliku čuti o primjerima projekata koje su naše kolegice i kolege realizirale proteklih godina, dakle očekuju vas konkretna iskustva i savjeti iz prve ruke.

Početnički webinar

Ovaj webinar namijenjen je onima koji rade prve korake u svijetu eTwinninga. Zajednički ćemo otkrivati mogućnosti eTwinninga, informacije koje su dostupne na javnom dijelu portala eTwinning.net te se pomalo osjećati kao kod kuće na eTwinning radnoj površini. Jedan od ciljeva je pronaći eTwinnere koje zanimaju slični projekti kao i vas. Webinar je radionički što znači da uz slušanje i vodstvo predavača trebate i samostalno raditi na eTwinning portalu.

Ljubazno vas molimo da prije početka webinara napravite ovu domaću zadaću:

 1. Pronađite i pročitajte eTwinning kuharicu
 2. Registrirajte se na eTwinning (pretprijava i sva 4 koraka pune prijave)
 3. Pošaljete zahtjev za kontakt Lidiji Kralj

Snalaženje na eTwinning Desktopu

Tijekom ovog webinara upoznat ćemo razne mogućnosti koje su vam na dohvat ruke na eTwinning Radnoj površini. Zavirit ćemo u sobe, forume, događaje za učenje, pregledati police sa sadržajima i nasloniti se na Heldesk. Nastavit ćemo s isprobavanjem vaših komunikacijskih vještina u virtualnom svijetu i vjerujem dobro se snaći u našoj zajedničkoj, virtualnoj zbornici.

Ljubazno vas molimo da prije početka webinara napravite ove zadatke:

 1. Uredite svoj profil dodavanje slike i nekoliko rečenica na stranom jeziku
 2. Pošaljete zahtjev za kontakt barem 5 eTwinnera
 3. Zatražite pristup sobi Hrvatski eTwinning

Od ideje do projekta

Ovaj webinar će vam pomoći u razotkrivanju misterije kako osmisliti ideju, a onda od nje napraviti dobar projekt. U tome će nam pomoći gošća, eTwinning ambasadorica iz Slovenije, Tatjana Gulič, koja je već dobila niz nagrada za svoje eTwinning projekte. Razmjenu recepata za ideje i projekte radit ćemo pomoću nekoliko alata za online suradnju u projektnom okruženju TwinSpace.

Ljubazno vas molimo da prije početka webinara napravite ove zadatke:

 1. Prihvatite poziv za uključenje u projekt Sanbox TwinSpace, ili zatražite pozivnicu od Lidije Kralj, ako ju već niste dobili
 2. Razmislite o ideji za projekt povezan s vašim kurikulumom
 3. Pronađite i pročitajte upute za prijavljivanje projekta  (nalaze se na javnom dijelu eTwinninga)

eTwinning za razrednu nastavu

Kako koristiti eTwinning u razrednoj nastavi, koje su mu prednosti i kakve aktivnosti možete planirati i odraditi na međunarodnim projektima s najmlađim učenicima samo su neka od pitanja koje ćemo tijekom webinara postaviti gošći Nataši Ljubić Klemše. Pridružite nam se i pronađite inspiraciju za međunarodne projekte po mjeri vaših učenika.

Snalaženje u Twinspaceu (osnovno)

Tijekom ovog webinara upoznat ćete TwinSpace – virtualno okruženje za upravljanje projektima, otkriti i isprobati njegove osnovne mogućnosti kao što su načini komunikacije i suradnje, mogućnosti razmjene sadržaja te izradu projektnih aktivnosti. Webinar je namijenjen svima koji žele steći vještine uspješnog snalaženja u online okruženjima.

Ljubazno vas molimo da prije početka webinara napravite ove zadatke:

 1. prihvatite poziv za uključene u projekt Sanbox TwinSpace, ili zatražite pozivnicu od Lidije Kralj
 2. razgledate TwinSpace okruženje projekta Sandbox TwinSpace.

eTwinning za predmetnu nastavu

Kako koristiti eTwinning u predmetnoj nastavi, uz konkretne primjere i savjete pokazat će nam Dubravka Granulić, Tomislav Pavlović i Dejan Kramžar. Otkrijte koje su prednosti eTwinninga i kakve aktivnosti možete planirati i odraditi na međunarodnim projektima s učenicima starim 10 – 14 godina.  Pridružite nam se i pronađite inspiraciju za međunarodne projekte po mjeri vaših učenika. Webinar će biti dijelom na hrvatskom, a dijelom na slovenskom jeziku.

Twinspace i dodatni alati

Za sve one koji su se na prvom webinaru počeli osjećati “kao doma” u TwinSpaceu i za one koji već neko vrijeme traže svoj put u TwinSpaceu, ovo je pravo mjesto. Na prvom webinaru smo riješili pitanja dodavanja učenika, stvaranja aktivnosti, dodavanja aplikacija te promjene modula. Sad su na redu malo kompliciranije stvari: umetanje slika, videa, korištenje dijeljenih dokumenata, a možda i nekih egzotičnijih alata.

Prije ovog webinara obavezno nam se pridružite u projektu Sandbox kako biste mogli aktivno sudjelovati. Zapnete li, pošaljite poruku Lidiji Kralj, u eTwinningu.

eTwinning u srednjoj školi

gošća Mihaela Kelava

Mihaela Kelava je dvije godine za redom dobila nagradu Comet za najbolji eTwinning projekt u srednjoj školi. Dođite pogledati njene projekte i saznajte koju tajnu recepturu za uspješne projekte će podijeliti s nama.

Kvaliteta projekta 

Koje su karakteristike dobrih projekata, kako možete planiranjem, dogovaranjem i suradnjom s partnerima poboljšati projekt te planirati aktivnosti koje doprinose njegovoj kvaliteti. Usporedit ćemo nekoliko projekata koje su dobili nagrade na hrvatskoj i EU razini kako bismo vidjeli što ih čini uspješnim.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s