eTwinneri i medeki u Berlinu

 

Krajem ožujka 2012. mala hrvatska delegacija (Dunja Babić, Tea Horvatić, Ivana Rupić, Arjana Blažić i Lidija Kralj)  uputila se na godišnju eTwinning konferenciju u BerP1180205lin. Svima nam je to bila prva eTwinning konferencija pa smo samo djelomično znale što nas čeka, no poznavajući virtualno eTwinning društvo kvaliteta je bila unaprijed zagarantirana.
Tri dana druženja sa šestotinjak komunikativnih učitelja spremnih na suradnju, dijeljenje ideja,  otvorenih za nove projekte je neprocjenjivo – to je zaista poticajno okruženje u kojem svi cijene ono što radite i spremni su vam pomoći da budete još bolji. Pa ako do sada niste isprobali eTwinning, zaista ne znam što još čekate….

Put je prošao uobičajeno s presjedanjem, jer Zagreb još uvijek nema direktan let za Berlin. Vrijeme pravo proljetno, stigosmo u Berlin na toplih i sunčanih 18C. Vrijeme spominjem samo zato što je zadnji dan konferencije padao snijeg i što je bio složeni zadatak spakirati se za takvu proljetno/zimsku prognozu Vraćam se odmah.

Plenarna predavanja uz potporu Twittera

P1180154Prvi dan bio je posvećen plenarnim predavanjima, a ja sam bila ugodno iznenađena kontinuiranim spominjanjem Twittera i oznake #etberlin za sve komentare o konferenciji, tim više što je Anne Looney, CEO National Council for Curriculum and Assessment Ireland je u svom predavanju Convictions and connections; how teachers networks are changing how we change hrabro pokazala necenzuriranu stranicu svih naših komentara i osvrnula se na prijedloge sudionika – eto tako izgleda prava interaktivna konferencija. Nama u publici nije dosadno, a predavači imaju brzu povratnu informaciju :). Voljela bih češće vidjeti takav oblik predavanja i na domaćim seminarima i konferencijama.image

Na slici možete vidjeti pregled nekih twitteraša koji su pomno pratili konferenciju, bilo iz Berlina bilo od kuće, a ako vas zanima što su napisali pogledajte u ovaj dokument ili pretražite Twitter s oznakom #etberlin.
Za slučaj da vas je Twitter počeo intrigirati, pročitajte zašto biste ga kao učitelj trebali početi koristiti u jednom, mom starom blogu ili u članku Nataše Ljubić Klemše u ožujskom broju Pogleda kroz prozor.

P1180153Xavier Prats Monné, Deputy Director General for Education and Culture, European Commission pričao je o novim perspektivama eTwinninga u programu “Erasmus za sve” koji kreće 2014 i obuhvatit će sve dosadašnje LLP potprograme (Comenius, Leonardo i Erasmus). Istaknuo je kako je eTwinning postigao izuzetan uspjeh omogućivši učiteljima suradnju, povezavši škole i učitelje iz cijele Europske unije i pruživši učenicima priliku za zajednički rad. Vjeruje kako će eTwinning postati dio uobičajenog obrazovanja u svim školama EU pa i šire.

Marc Durando Executive Director European Schoolnet govorio je o eTwinningu kao modelu buduće učionice. Pričao je o raznim promjenama koje su se događale u učionicama tijekom posljednjih 20 godina, počevši od nastanka weba pa do uvođenja e-udžbenika. Predstavio je neke tehnološke trendove koji će postati dio sustava obrazovanja sljedećih 1 – 5 godina, od kojih prva dva “korištenje oblaka” i “učenje pomoću igri” već djelomično koristimo.

image            image

Istaknuo je da se tijekom vremena mijenja što učenici uče, kako, kada i gdje uče pa su iste takve promjene nužne i s učiteljske strane – potrebno je promijeniti što poučavamo, kako, kada i gdje poučavamo. Naravno u svemu tome eTwinning nam može biti oslonac.

P1180464Riina Vuorikari vodila je panel raspravu o eTwinningu započevši tvrdnjom da eTwinning širi pozivan virus pedagoških inovacija 🙂 U raspravi je sudjelovao niz stručnjaka (eTwinnera i osoba iz sustava obrazovanja), uz interakciju s publikom u dvorani putem uređaja za glasovanje i Twittera, naravno. Rasprava je završena uz zaključak da školski timovi mogu pomoći u razvoju učiteljske suradnje na međunarodnim projektima.

U prezentaciji možete pogledati o kojim pitanjima se raspravljalo te kakva su mišljenja sudionika.

Proglašeni su i najbolji eTwinning projekti za 2012. (projekti realizirani u prošloj školskoj godini):

Pogledajte galeriju slika pobjedničkih timova.

Iskoristit ću priliku i pohvaliti se da je i jedan hrvatski projekt ušao u finale odabira, među 24 najbolja eTwinning projekta – moj projekt “Arhitecture in my city”.

Radionice

Na konferenciji je bilo 27 radionica dostupnih u tri termina, što znači puno arjanazanimljivih tema i premalo vremena da ih se sve pogleda. Srećom s većine radionica dostupne su prezentacije pa ćemo barem djelomično nadoknaditi propušteno.
Sve radionice su bile posebne, inspirativne i poticajne. Niz učitelja dobio je priliku pokazati svoje projekte u Teacher Exchange radionicama pa smo tako vidjeli konkretne primjere međunarodnih projekata. Arjana Blažić predstavila je Students Meet – webinare na kojima učenici prezentiraju svoje radove te pozvala kolege da se i njihovi učenici uključe na sljedeći StudentsMeet 24. travnja.

P1180418Na radionici Jail or Grail imala sam priliku poigrati se flomasterima i s kolegama iz Švedske, Finske i Cipra smišljati igru kojom bi učenici naučili o tradiciji, turizmu, prirodi, biljkama i životinjama iz naših zemalja uz suradnju i zabavu. Smišljanje takve igre, uz jasna pravila, nagrade i da sve bude povezano sa školskim kurikulumom, uopće nije lagan posao i igra vrlo brzo postane prekomplicirana za izradu. Ubrzo nam je postalo jasno kako je puno posla bilo u Comenius projektu koji je bio osnova za ovu radionicu: Quest for the European Grail.P1180415

I jedna slika posebnih naslonjača koje smo imali na raspolaganju u hotelu, vrlo praktična kombinacija naslonjača i stola u atraktivnim bojama (rado bih ih imala nekoliko u mojoj školi).

Detalje programa možete pročitati na konferencijskom blogu, a pogledajte i kratak konferencijski film

Izložba

Hrvatska delegacija imala je pune ruke posla s izložbom. Tea Horvatić izlagala je projekte na štandu Međupredmetnih projekata (Mini Hotels Network, Xmas FESTIVAL, The view from our window), Ivana Rupić (Priče iz Slovenije i Hrvatske) na štandu Slavenski jezici u eTwinningu, a Lidija Kralj (Arhitecture in my city) na štandu o Matematici i prirodoslovlju. Cijela naša delegacija zaista se potrudila da predstavi domaću suradnju na što bolji način, donijeli smo projektor, računala, hrpe papira, dječjih radova, a bome se i naigrale škarama, ljepilom, papirima i flomasterima Smiješak. Na slikama pogledajte kako smo sudionike zaintrigirali igrama u Zondleu, Mouse Mischiefu i QR zagonetkama i pokazali da imamo izuzetno kreativne učenike koji izrađuju priče, hotele, čestitke, igre, videoisječke…

DSC00274  ivana lidija

Razgledavanja i društvena događanja

P1180194Dolazak u Berlin bio je i prilika za razgledavanje grada. Srećom došle smo dan ranije pa smo vidjele kako Berlin izgleda osunčan i topao jer je već drugi dan jako zahladnjelo, a zadnji dan je padao i snijeg.

Berlin ima izvrsno organiziran javni prijevoz u kojem iste karte vrijede za autobuse, tramvaje, podzemnu i nadzemnu željeznicu, što je vrlo praktično rješenje. zajednoIma i dvije redovne autobusne linije 100 i 200 koje mogu poslužiti kao sredstvo za obilazak skoro svih turističkih znamenitosti. Grad je čist, a ljudi ljubazni i poprilično razgovorljivi i na engleskom jeziku :). Organizatori su nam priuštili noćno razgledavanje Berlina iz autobusa, što je ispalo vrlo zgodno jer je zaista bilo prehladno za hodanje po gradu, a svejedno smo uspjele fotografirati nekoliko atrakcija noću i našu HR ekipu pred berlinskim zidom.

Naravno par sati razgledavanja nije ni približno dovoljno za tako divan grad pa mi to ostaje domaća zadaća za neki drugi put.

P1180441Isprobali smo i njemačku večeru u pivnici Berliner Biersalon u koji nas je stalo svih 600. Bilo je kobasica, dinstanog zelja i savijača s jabukama – zadovoljena turistička očekivanja o tipičnom njemačkom meniju.

jezeroHotel Berlin, Berlin bio je vrlo ugodan, zanimljivo dizajniran s puno staklenih dijelova, međukatom s ugodnim mjestima za druženje, niz soba za radionice i predavanja, elegantnim predvorjem pa čak i augmented reality jezerom s lopočima i ribama.

I još medeki za kraj. Berlin je prepun skulptura medvjeda u raznim bojama i veličinama, svaki hotel, ambasada, trgovina ili znamenitost ima medvjeda u svojim bojama i meni su bili baš simpatični.

Dio slika snimila je Arjana Blažić, a dio ja.

Financijsku potporu za odlazak na eTwinning konferenciju dobila sam u sklopu Programa za cjeloživotno učenje preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

*Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost autorice, a Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Europska komisija nisu odgovorne za načine na koje bi se te informacije mogle koristiti.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

4 odgovora na eTwinneri i medeki u Berlinu

 1. Beate Henningsen (@Beatekh) napisao:

  Hi, and thanks for attending my workshop at the conference, and for putting a link to our project in your blog! I must admit that I don’t read your language at all, but google translate sort of give me some of the content;) It looks like a really good review of the conference, good job you’ve done! Good luck with your eTwinning projects, and take care!

  • Lidija Kralj napisao:

   Dear Beate,
   Thanks for reading my blog 🙂
   Your workshop was very nice and useful and gave me opportunity to think about board games implementation in education and work with colleagues I haven’t meet before. Thanks for that 🙂

 2. Marijana napisao:

  Draga Lidija,
  vidim da ste se dobro provele, ali ujedno bile i vrlo zaposlene. Svaka čast svima, a kao što je kolegica prije mene napisala, članak o konferenciji jer vrlo detaljan i zanimljiv. Ja sam se napokon i sama navukla na etwinning, no ne još u toj mjeri. Ipak prijavila sam se na jednu od radionica koja se održava u Zagrebu krajem travnja, nadam se da će me odabrati :))

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s