Zondle posjetio Hrvatsku

 

clip_image002

OŠ Veliki Bukovec imala je čast ugostiti predavače iz Velike Britanije Waynea Holmesa i Bena Bartona, dio autorskog tima programa Zondle. Wayne i Ben održali su najprije u OŠ Horvati u Zagrebu predavanje za učitelje kojemu je prisustvovalo 25 učitelja iz Zagreba i okolice. To predavanje bilo je njihov prvi susret s hrvatskim P1170824učiteljima i bili su ugodno iznenađeni toplim dočekom, ali i zainteresiranošću kolega. Naime, svi sudionici su znali ponešto o Zondleu, a dio njih je već i svoje učenike uključio u korištenje Zondlea. Učitelji su postavili i niz zanimljivih pitanja o korištenju Zondlea unutar školskih mrežnih stranica pa i Moodlea.

Radionice za učenike

OLYMPUS DIGITAL CAMERADrugi dan Wayne i Ben su prijepodne odradili dvije radionice s učenicima od 5. – 8. razreda. Tako je stotinjak učenika OŠ Veliki Bukovec imalo priliku biti na svojoj prvoj britanskoj radionici. U prvoj grupi bili su učenici koji već neko vrijeme koriste Zondle pa su već znali kako napraviti pitanja, spremiti ih, povezati s igrom pa čak i umetnuti u blog. Njima je najzanimljivije bilo izrađivanje CroatianZondlesamih igara. Pozorno su pratili Benove upute o postavljanu pozadine i likova, podešavanju animacije i naravno igranja. Doug Lapsley, glavni programer Zondlea pripremio im je iznenađenje – lik Zondlea u “hrvatskom dresu” kojeg su učenici spremno uklopili u svoje igre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA                           OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U drugoj grupi bili su početnici kojima su Wayne i Ben pomagali da naprave prve korake u Zondleu. No, kao prava digitalna generacija, učenici su se brzinski snašli u Zondleu, riješili niz zadataka iz hrvatskog jezika, matematike pa prionuli na izradu svojih pitanja i igri. Ben je kao primjer odabrao igru s pitanjima o riječima sa Č i Ć, u kojoj se na opće iznenađenje zaista dobro snašao i poprilično točno odgovorio na sva pitanja, uz poneko došaptavanje iz publike.P1170861

Iako je na svakoj radionici bilo prisutno nekoliko učiteljica spremnih da uskoče prevođenjem, zapanjujuće je da učenicima uopće nije bio problem samostalno pratiti radionicu na engleskom jeziku. Čim su se učenici nasmijali na prvu Wayneovu šalu, znala sam da se dobro snalaze i bila sam ponosna što imamo tako divne učenike.
Zanimljivo je bilo čuti Wayneove i Benove komentare nakon radionice. Zaključili su kako su učenici u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji jako slični, kako im se iste vrste igara najviše sviđaju, kako se brzo snalaze u online okruženju i slično reagiraju. Eto, ipak smo i mi dio globalnog sela.

Isječci iz radionica za učenike

Radionica za učitelje

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoslijepodne je bilo rezervirano za radionicu za učitelje, koju smo uz podršku udruge “Suradnici u učenju” prenosili putem interneta. Radionica je održana u informatičkoj učionici tako da je svaki učitelj mogao aktivno sudjelovati u radionici. Prisustvovalo joj je više od 30 učitelja iz Varaždinske, Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske županije te još desetak njih putem interneta (pogledajte snimku radionice).live-3

U prvom dijelu radionice bilo je riječi o tome što je Zondle, kako se može koristiti kao potpora učenju i poučavanju te kako osmisliti temu, sastaviti pitanja i povezati ih s igrom. U drugom dijelu je Wayne objasnio pedagošku pozadinu Zondlea, na koji način se učenike potiče da točno odgovore na sva pitanja i zapamte te odgovore, kako se može pratiti njihov napredak te zašto je kombinacija učenja i igre djelotvorna. Učitelji su imali priliku saznati kako mogu cijelu školu uključiti u Zondle, zadavati teme za pojedine razrede, povezati se s kolegama, razmjenjivati sadržaje, kako dobiti pomoć ili predložiti poboljšanja programa.
Ugodno je bilo čuti koliko pažnje autori programa poklanjaju mišljenjima učitelja i prijedlozima za nove mogućnosti programa. Takav njihov stav privukao me je odmah na početku Zondleu – naime, kad sam jesenas poslala Dougu mail da Zondle ne podržava hrvatske dijakritičke znakove, on se primio posla i za tjedan dana Zondle je uredno prikazivao cijelu hrvatsku abecedu. Mislim da ćemo uskoro imati priliku vidjeti i sučelje Zondlea na hrvatskom jeziku.

Isječci iz radionice za učitelje

A što je Zondle?clip_image004

Zondle je online platforma za učenje kroz računalne igre koja pomaže učiteljima, roditeljima i učenicima u stvaranju i igranju obrazovnih igri koje su prilagođene njihovim obrazovnim potrebama.
Pokrenut je 2010. godine i već ima više od 50.000 registriranih korisnika iz više od 100 zemalja, koji su zajedno pripremili oko 100.000 primjeraka obrazovnih sadržaja za dijeljenje i igranje kroz četrdesetak interaktivnih multimedijskih igri. Program je besplatan za škole, učenike i roditelje, a autorski tim Zondlea priprema i niz vrhunskih proširenja tog programa kako bi se zadovoljile specifične potrebe roditelja i učitelja.
Pogledajte i jedan od primjera obrazovne igre u Zondleu koji možete pogledati i bez registriranja, a sadrži nekoliko pitanja iz matematike umetnutih u igru Feed the Fish.

Razgovor s Wayneom i Benom o Zondleu

Dojmovi

Naravno, svi smo se čudili kako su autori Zondlea odlučili posjetiti baš Hrvatsku. Njihova računica bila je jednostavna, cijena jeftinog leta do Zagreba košta ih koliko i vožnja željeznicom do Škotske, a iskustvo neposrednog rada s učenicima i učiteljima u Hrvatskoj je neprocjenjivo. Pretpostavljam da vam ne moram objašnjavati zašto su odabrali baš OŠ Veliki Bukovec 🙂

clip_image006Dan poslije, u školi su se prepričavali doživljaji s radionica, učitelji su bili zadovoljni što je njihovo znanje engleskog bilo dovoljno za praćenje radionice, a posebno je bilo zanimljivo čuti preko roditelja kako su učenici doživjeli radionicu, kako im jezik nije bio nikakav problem te kako su došavši kući i roditelje zarazili Zondleom. Kako bi rekao Tom Cruise: “Mission Acomplished” 🙂

OŠ Veliki Bukovec je postala i prvi hrvatski prijatelj Zondleapa ćete prema školskom logu lako prepoznati naše uratke u Zondleu.

Zahvaljujemo Wayneu, Benu i Dougu na poticajnom entuzijazmu, dobroj volji za poučavanje učenika i pozitivnoj energiji koju su prenijeli i na nas u Hrvatskoj.

Pogledajte i naše albume s fotografijama:

Nadam se da smo vas dosadašnjom pričom zainteresirali za Zondle i da ste spremni i osobno isprobati njegove mogućnosti. Evo nekoliko poveznica za daljnje istraživanje

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

6 odgovora na Zondle posjetio Hrvatsku

  1. Povratni ping: Uspješno gostovanje « OŠ Veliki Bukovec

  2. Povratni ping: Zondle u nastavi « Sa druge strane katedre

  3. Povratni ping: Zondle u nastavi « Prostor korisnika Dijana

  4. Dijana napisao:

    Hvala na objavljenim informacijama i detaljima o programu. Uključujem odmah i moje nastavnike u obuku za korištenje Zondle programa. Lijep pozdrav iz Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić” iz Kotora

  5. Povratni ping: Uspješno gostovanje « OŠ Veliki Bukovec

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s