Bukovečki ponedjeljak i učenici-savjetnici

DSC00199Bukovečki ponedjeljak projekt je OŠ Veliki Bukovec kojemu je cilj uključivanje roditelja i članova lokalne zajednice u život škole i cjeloživotno učenje. Do sad su održana prva dva predavanja, a teme su bile: Kako uče vaša djeca i Sigurnost i privatnost na internetu.

 

DSC00211Radionice u sklopu projekta posebne su zato što u njima uz roditelje sudjeluju i učenici – savjetnici koji objašnjavaju korištenje suvremenih tehnologija, olakšavaju roditeljima snalaženje te konkretnim primjerima pokazuju kako se može učiti pomoću računala.

Prva radionica obuhvatila je nekoliko mrežnih sadržaja namijenjenih učenju, a koji se u OŠ Veliki Bukovec koriste kao redovno sredstvo za nastavu:

DSC00204Mene su oduševili učenici –savjetnici koji su s velikom odgovornošću i strpljenjem pristupili zadatku poučavanja roditelja. Moji “asistenti” su devet učenika od 5. 8. razreda i to mi je bio prvi pokušaj da djecu uključim u rad s roditeljima.
Obzirom da je radionica imala puno radnih zadataka kako bi roditelji zaista imali priliku vidjeti kako djeca mogu učiti pomoću računala, sudjelovanje učenika bilo je jako važno, a moglo je biti i vrlo kritično. No, kad sam vidjela da su se djeca upustila u objašnjavanje sličnosti trokuta roditeljima, da su zajednički izgovarali engleske DSC00207riječi i rješavali zadatke, odahnula sam. Zapravo, dohvatila sam fotić i krenula ovjekovječiti te trenutke.

Zaista je bilo divno vidjeti učenike i roditelje koji, na računalu zajednički rješavaju zadatke iz matematike ili engleskog jezika i jedni drugima pomažu kako bi bili što uspješniji.

Ta radionica pokazala mi je da naše učenike treba samo malo “pogurnuti” kako bi pokazali što sve znaju i mogu.
Ja sam na naše učenike-savjetnike izuzetno ponosna.Smiješak

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Bukovečki ponedjeljak i učenici-savjetnici

  1. Povratni ping: Bukovečki ponedjeljak i učenici-savjetnici | Osnovna škola Veliki Bukovec

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s