QR kodovi u obrazovanju

qrcodeQR kod ili Quick response code je način prikazivanja informacija u obliku dvodimenzionalne matrice. Izumila ga je tvrtka Denso Wave  1994. godine za označavanje dijelova automobila.

QR kodovi pojavljuju se sve češće na novinama, mrežnim stranicama i drugim oblicima sadržaja i primjer su kako se na jednostavan način može prikazati mnogo informacija. QR kodovi mogu sadržavati tekstualne i brojčane informacije te URL adrese do najviše 4,296 znakova. Želite saznati više o tehnologiji QR kodova zavirite u Wikipediju.

Čitanje QR kodova

Da biste mogli pročitati QR kodove potreban vam je mobitel s kamerom i odgovarajućim programom za čitanje QR kodova ili računalo s web-kamerom i primjerice, programom QRreader.

Pokrenite program na mobitelu ili računalu, usmjerite kameru prema slici s QR kodom i pričekajte da program pokaže sadržaj koda. Nakon toga možete slijediti poveznicu ili jednostavno pročitati informacije koje su se pojavile na zaslonu.
Isprobajte taj postupak na QR kodu s početka članka.

Stvaranje QR kodova

imageStvaranje QR kodova je vrlo jednostavno. Postoji nekoliko mrežnih adresa na kojima se nalaze programi za stvaranje QR kodova, a meni se odmah svidio Kayawa.qrcode

Odaberete vrstu informacije koju želite prikazati, u okvir desno unesete tekst, URL ili neke druge podatke odaberete željenu veličinu te kliknete na Generate. I vaš QR kod je spreman za korištenje – možete ga preuzeti na svoje računalo ili kopirati njegovu adresu pa ga koristiti na svojim web-stranicama.

Za vježbu pročitajte ovaj QR kod zdesna – na njemu su informacije o meni. I naravno, odmah napravite sličan za sebe 🙂

 

Primjena u obrazovanju

Evo nekoliko primjera što biste s QR kodovima mogli raditi:

  • koristiti za zadavanje pitanja – papire s QR kodovima objavite na nekoliko mjesta u školi, a djeca ih trebaju pronaći što više, pročitati postavljena pitanja i naravno napisati odgovore
  • za odgovaranje na pitanja – učenici trebaju svoje odgovore “upakirati” u QR kodove i tako riješiti zadatak
  • kao podsjetnik za zadaću – u obliku QR koda pospremite informacije o zadacima koje treba riješiti za zadaću
  • napravite QR kod koji sadrži poveznicu na dodatne online sadržaje – primjerice na vašu prezentaciju
  • za jednostavno dijeljenje informacija – ime i prezime, mail adresa, e-portfolio – sve elegantno spremite u jedan QR kod (i koristite kao vizitke?)

Vjerujem da ćete se ubrzo sjetiti još desetak načina na koji biste mogli upotrijebiti QR kodove te tako dati djeci dodatnu motivaciju za učenje.

Oprez: otvaranje poveznica sadržanih u QR kodovima može biti opasno jer poveznice mogu voditi na stranice sa zloćudnim programima! Pripazite pri odabiru i instalaciji programa za čitanje QR kodova jer oni pristupaju vašoj kameri i internetu pa ako sadrže viruse mogu biti jako opasni.

Pogledajte što o QR kodovima u obrazovanju kažu Joe Dale, David Muir i Marielle Lange– njihove prezentacije ujedno pokazuju i zgodnu primjenu QR kodova za predavanja. Pročitajte više o QR kodovima u obrazovanju.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na QR kodovi u obrazovanju

  1. Lidija Kralj napisao:

    Jedna od genijalinih primjena QR kodova u obrazovanju je ovaj periodni sustav elemenata 🙂
    QR Code Periodic Table with Symbols

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s