Prtljanje po particijama – za neznalice

Najčešće pri kupovini računala dobivamo računala s podijeljenim tvrdim diskom na nekoliko dijelova (particija), u pravilu C dio rezerviran je za sustav, a D za korisničke podatke. I naravno C dio je značajno manji od D dijela, približno 3 puta.
Sve je to u redu neko vrijeme dok vam ne ponestane mjesta na C disku, iako ste pazili da svoje datoteke smještate na D, da instalirate nove programe na D, jednostavno C se zakrči prije ili kasnije. Naime ima jako puno programa koji ne omogućavaju biranje mjesta instalacije te koji svoje datoteke uvijek spremaju na C.

imageI kako riješiti problem kad vam računalo svako malo izbaci poruku – nema dovoljno mjesta na C disku :-(.
Očigledno rješenje je promjena veličina diskova, tako da D malo smanjimo, a C malo povećamo. Krenete li kao ja, to napraviti samo s Windowsima 7 uskoro ćete naići na slijepu ulicu. Rješenje je korištenje posebnog programa za promjene na particijama – meni osobno se jako svidio Free EaseUS® Partition Master 9.0 Home Edition.

imageProgram je jednostavan za instalaciju i korištenje i na mojem HP Probook 4510s s Windowsima 7 Enterprise 32bit je radio besprijekorno.
Program će vam odmah pokazati popis particija, njihove veličine i svojstva, a u donjem dijelu vidjet ćete i vizualni prikaz particija i njihovog redoslijeda na disku. Da biste povećali particiju C najprije morate smanjiti particiju D i tako stvoriti nedodijeljen prostor između particija C i D.

imageKliknite desnom tipkom miša na oznaku D particije pa u izborniku prečica odaberite Resize/Move partition. Otvorit će se pripadni prozor u čijem gornjem dijelu vidite trakasti prikaz D particije s označenim popunjenim i slobodnim dijelom te okruglim hvataljkama s lijeve i desne strane.

 

imageUkoliko imate particije smještene kao i ja, onda se C particija nalazi s lijeve strane D particije tj. C je ispred D. Dakle, trebate smanjiti D particiju tako da se nedodijeljeni prostor pojavi s lijeve strane. Dohvatite okruglu hvataljku i povucite je slijeva nadesno koliko želite. U okvirićima ispod slikovnog prikaza možete pratiti brojkama prikazane veličine nedodijeljenog prostora ispred (Unallocate space before), particije (Partition size) i nedodijeljenog prostora iza (Unallocate space after). Kada ste oslobodili dovoljan dio particije D kliknite na OK.

imageSljedeći korak je proširivanje particije C na oslobođeni prostor. Postupak je vrlo sličan prethodnom.

Kliknite desnom tipkom na oznaku C particije i u izborniku prečica odaberite Resize/Move partition. Otvorit će se pripadni prozor u čijem gornjem dijelu vidite trakasti prikaz C particije. S desne strane particije sad je dostupan prazan prostor.

Povucite okruglu hvataljku udesno preko cijelog slobodnog prostora pa kliknite na OK.

I teoretski dio je gotov :-).
Pri zatvaranju programa EaseUS pojavit će se poruka da je računalo potrebno ponovo pokrenuti da bi se primijenile promjene. Kad s računalo ponovno pokrene pojavit će se DOS-ovski prozor programa EaseUS u kojem ćete vidjeti kako teče premještanje zapisa, oslobađanje i dodjeljivanje prostora particijama. Ovisno o veličini prenamijenjenog prostora na disku taj postupak može i dulje potrajati. Nakon što se ponovno dignu Windowsi moći ćete vidjeti svoj novi raspored particija 🙂

Napomene o odricanju odgovornosti

  1. Štogod da radite na vašem računalu sami ste odgovorni za greške, ja nemam pojma što biste vi sve mogli sprtljati 😉
  2. Ne zaboravite spremiti sve važne datoteke i podatke koje imate na računalu prije nego što krenete prtljati s particijama. Nikad ne znate što može poći krivo.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Prtljanje po particijama – za neznalice

  1. Povratni ping: Zašto bi trebalo kupovati knjige | Odmotavanje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s