Twitter baš za vas

@LidijaKralj

Možda niste poklonik društvenih mreža ili do sad niste pronašli način na koji od društvenih mreža dobiti više koristi nego štete? U tom slučaju, a i u onim ostalima Twitter bi mogao biti baš za vas.

Twitter je društvena mreža koja se još naziva mikroblog što ukazuje na komuniciranje kratkim porukama. Twitter pruža fantastične i još uvijek nedovoljno iskorištene mogućnosti svim korisnicima, a pogotovo nama koji radimo u obrazovanju jer je odlična podloga za cjeloživotno učenje i neiscrpan izvor materijala kojima možemo obogatiti naš svakodnevni rad u razredu, osuvremeniti ga ili promijeniti na bolje.

Ukoliko još niste počeli koristiti Twitter ili ste početnik svakako pročitajte članak Arjane Blažić: Mala škola Twittera objavljen u Pogledu kroz prozor broj 19. U tom članku ćete naučiti kako početi koristiti Twitter te kako ga upotrijebiti za stvaranje svoje obrazovne mreže. U Arjaninom članku pronaći ćete i niz poveznica na hrvatske i strane sadržaje o Twitteru.

Evo i nekoliko mojih osobnih razmišljanja i savjeta o korištenju Twittera.

Zašto koristim Twitter?

Mogu se družiti s ljudima koji me zanimaju bez obzira gdje se nalaze (ili gdje se ja nalazim). Twitter je okruženje koji sami birate i stvarate pa ako vam je netko dosadan jednostavno ga prestanete pratiti (unfollow). Ako vas netko gnjavi bezvrijednim porukama – blokirate ga i prijavite za spam (block & report for spam).

Mogu saznati koji su novi zanimljivi programi za korištenje u obrazovanju te čuti konkretne primjere iz učionica.

Mogu brzo doznati novosti i proširiti zanimljive vijesti.

Mogu pratiti događanja na konferencijama i seminarima, iako nisam mogla otići na njih ili još bolje – ako jesam tamo. Sudionici takvih događanja obično označavaju svoje poruke istom oznakom pa  uključivanjem pretraživanja po toj oznaci možete pratiti tijek konferencije.

Mogu pratiti TV emisije u dobrom društvu. Ja baš nisam tip za gledanje emisja s gostima na TV, ali nedavno sam otkrila posebno zadovoljstvo u gledanju “U krupnom planu” uz twittanje s dvadesetak kolega. Fantastična stvar – možete kvocati, gunđati i komentirati bez opasnosti da se svojim ukućanima popnete na vrh glave :-).

Par savjeta

Da biste našli dobro društvo na Twitteru morate se malo potruditi i to nećete moći napraviti u jednom danu. No, ionako se ne trebate zatrpati s milijun poruka odmah na početku.
Zanimaju li vas učitelji i općenito područje obrazovanja, nove prijatelje potražite pomoću oznaka (hashtag) #edchat #mathchat #5thchat ili naših domaćih #ucitelji #HRucitelji. Nakon što otkrijete barem jednu zanimljivu osobu svakako pogledajte koga ta osoba prati i tko prati nju – tako ćete doći do zanimljivih osoba koje su, očito, vrijedne praćenja.

Za osobe koje vam se čine zanimljive pogledajte što piše u njihovom profilu te kakve twittove piše. Možda ćete naići na učitelja koji piše o svojim kućnim ljubimcima, a ne o radu u školi pa vam to neće biti zanimljivo.
I bez brige, ako nakon nekog vremena ustanovite da vas nečiji twittovi ne zanimaju jednostavno prestanite pratiti tu osobu.

Ako planirate koristiti Twitter s učenicima, dobro se pripremite i vodite brigu o njihovoj privatnosti na internetu! Za početak ih organizirajte u zatvoreni krug Twittera korištenjem mogućnosti protected tweets.

Planirate li koristiti Twitter s učenicima koji su maloljetni ili se želite informirati kao roditelj obavezno pročitajte Twitterove savjete za roditelje i djecu te kako zaštititi svoju privatnost i twittove koje objavljujete:

imageNa blogu Creative Education možete naći izvrsne prijedloge kako Twitter upotrijebiti s učenicima: 28 Creative Ways Teachers are Using Twitter

Na blogu Classroom201X pronaći ćete razne savjete, oznake učiteljskih druženja te poveznice na dodatne sadržaje o Twitteru Twitter for Educators ili pročitajte savjete i upute na Guide to Using Twitter in Your Teaching Practice.

Hrvatski učitelji, nastavnici i profesori na Twitteru

Izgleda da hrvatskih učitelja i nastavnika još uvijek ima jako malo na Twitteru. No, evo nekoliko koje smo uspjeli otkriti. Znate li još koga javite na @LidijaKralj ili @ucitelji_hr

Arjana Blažić @abfromz Sanja Božinović @bsanja
Šime Šuljić @ssuljic Lejla Skalnik @lejlaskalnik
Ana Ivaković @aivakovic Gordana Sokol @gosokol
Ivica Kartelo @ivicakartelo Kristian Benić @kile100
Nedeljko Begović @nedeljko Nataša Sajko @natasasajko
Josip Kličinović @jklicinovic Toni Milun @tonimilun
Ivana Ptičar @ivanapticar Ela Veža @elveza
Kosjenka Petković @Kosjenka Sonja Lušić-Radošević @sonjalr
Željka Bjelanović Dijanić @zeljkabd Maja Jurić Babaja @majajuric
Suzana Delić @Suzana_Delic Željko Vrabec @zvrabec
Darko Rakić @darko_rakic Željka Knezović @zeljkak
Josipa Blagus @JosipaBlagus Vedrana Vojković @Ven_VVE
Viktorija Hržica @vhrzica Sandra Ivković @IvkovichSandra
Miljenko Hajdarović @hajdarovicm Goran Podunavac @goranVR
Sandra Vuk @vuk_san Suzana Delić @Suzana_Delic
Bosiljko Đerek @bosiljkodjerek Snježana Fištrović @sfistrovic
Milorad Vučković @scientix_cro Marijana Smolčec @mscro1
Vesna Janko @vjanko Elvira Vučković @Elviravukovi
Danijela Takač @danni_noel Jelena Bračun @JelenaBracun

Više hrvatskih učitelja možete pronaći na listi Arjane Blažić  https://twitter.com/abfromz/lists/croatian-teachers , bit će nam drago da se pridružite našem Twitterovskom društvu.
Pozdrav @LidijaKralj

Zašto Twitter

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

5 odgovora na Twitter baš za vas

  1. Povratni ping: Prijedlozi za usvajanje novih znanja i vještina | Pogled kroz prozor

  2. Povratni ping: eTwinneri i medeki u Berlinu | Lidijin kutak

  3. Ivica Kartelo napisao:

    Drugi put citam ovaj clanak i mogu samo reci da ovaj clanak postaje obavezna lektira za moje ucenike, a mojim kolegama mogu samo reci: procitajte. Na mojim sljedecim radionicama s uciteljima cu uraditi samo jedno: dati kolegama link ovog teksta.

  4. Povratni ping: Medeki i eTwinneri u Berlinu | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s