Koliko je velik stog u kojem skrivate svoju zaporku

Smišljanje i pamćenje zaporki za različite usluge i servise, posao je s kojim se susrećemo gotovo svakodnevno. Najčešće pokušavamo smisliti zaporku koja je dovoljno složena za zaštitu naših podataka i dovoljno jednostavna za pamćenje.
Složenost zaporke ovisi o njenoj duljini te kombinaciji znakova koja se koristi. Matematički gledano poprilično jednostavno.

imageZaporka 123456 koristi samo brojeve i ima 6 mjesta. Za svako mjesto imamo na raspolaganju 10 znamenaka. Dakle, za njeno provaljivanje trebamo isprobati 10 x 10 x 10 x 10 x 10 x 10 kombinacija. I prema “Search Space” kalkulatoru za njeno provaljivanje dovoljno je 18.52 minute.
No, za tu zaporku vjerojatno vrijeme je još manje jer je spomenuta zaporka 5. najčešće korištena.

imageUkoliko u toj zaporci barem jednu brojku zamijenimo slovom (primjerice slovo I umjesto broja 1: I23456), broj kombinacija se znatno povećava. Za svako mjesto sad imamo na raspolaganju 26 slova engleske abecede + 10 znamenaka. Dakle, za njeno provaljivanje trebamo isprobati 36 x 36 x 36 x 36 x 36 x 36 kombinacija. I time se vrijeme potrebno za provaljivanje zaporke povećava na 3.7 tjedana. prema “Search Space” kalkulatoru.

imageUkoliko uz brojeve i velika slova dodamo još koje malo slovo za svako mjesto imamo na raspolaganju 26 + 26 + 10 mogućnost, a dodamo li još i posebne znakove imamo 26 + 26 + 10 + 33 = 95 mogućnosti na raspolaganju. I sve to s eksponentom koji je broj korištenih mjesta. Pa je tako za zaporku I2a4-6 vrijeme provaljivanja poraslo 23.62 godine.

Postupak koji sam započela i stranica koju spominjem može se dobro iskoristiti za nastavu jer na vrlo praktičan i zoran način pokazuje kako i gdje se koriste kombinacije te kakve posljedice ima promjena duljine i složenosti neke zaporke.
Stranica “How big is your Haystack” dio je Gibson Research Corporation, a autor je Steve Gibson @SGgrc. Na toj stranici možete pročitati još niz zanimljivih pitanja i odgovora o zaporkama i njihovom lukavom smišljanju.
Poslušajte i razgovor Stevea Gibsona s Leom Laporteom o konceptu stogovskog kalkulatora.

Vjerujem da će ovaj primjer kombinacija i njihove veze sa stvarnim životom biti zanimljiv i razumljiv i vašim učenicima.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s