Projekti, usavršavanja i ostale novogodišnje odluke

U slučaju da se pitate što znači naslov – pa ništa posebno, ali kad 31. 12. pišem o projektima i usavršavanju nekako i te stvari stavljam na popis novogodišnjih odluka – ili možda potaknem vas da dopišete još koju stavku na svoj popis :-).

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) raspisala je natječaj za 2011. za program Cjeloživotnog učenja (LLP)  i sve pripadne potprograme. Posebnost ovogodišnjeg natječaja je da su Hrvatskoj sad dostupne sve mogućnosti i aktivnosti LLP programa i samo o nama ovisi kako ćemo ih iskoristiti.

Predlažem da to učinite na najbolji mogući način 🙂

Obzirom da sam već nekoliko puta pisala o LLP programu i aktivnosti nemam namjeru ponovno opisivati potprograme i kome su namijenjeni, ionako je te informacije lako pronaći. Ono na što vam želi skrenuti pažnju su ovogodišnje novosti i upute na koje svakako trebate obratiti pažnju želite li napraviti uspješnu prijavu za neku aktivnost.

Sve informacije o natječaju za 2011. pronaći ćete na ovoj stranici: http://mobilnost.hr.lin6.c-a.hr/nio.php?n=64 i najprije obratite pažnju na rokove koji su navedeni na dnu stranice. Pripazite, prvi rok za eTwinning je već 10. 1., a za Comenius stručna usavršavanja 14. 1. 2011.
Obzirom da se u okviru Comeniusa nalazi većina aktivnosti namijenjenih školama, učiteljima i učenicima ti rokovi u siječnju su važni za nas. Osim toga za prva dva roka za prijavu stručnog usavršavanja planirano je dvostruko više novaca nego za treći rok, a to znači da imate i veće šanse za dobivanje financijske potpore (granta).

Nakon toga mirno prelistajte Vodiče za program, potprograme i aktivnosti da biste odabrali program i aktivnosti koji su vama namijenjeni:

  • Vodič kroz Program za cjeloživotno učenje – 1. dio – Opće odredbe eng; hrv
  • Vodič kroz Program za cjeloživotno učenje – 2.a dio – Potprogrami i aktivnosti eng; hrv
  • Vodič kroz Program za cjeloživotno učenje – 2.b dio – Opis pojedinačnih aktivnosti eng; hrv

Kad se počnete osjećati “kao doma” u potprogramima i aktivnostima vrijeme je za detaljno čitanje Nacionalnih pravila za prijavitelje. U tim pravilima pronaći ćete važne upute za koje programe se možete prijaviti, a za koje ne. Primjerice ako ste već koristili financijsku potporu za Comenius stručno usavršavanje u 2009. ili 2010. onda je ne možete dobiti u 2011. Postoje i važna ograničenja za broj prijavitelja iz jedne škole (stručno usavršavanje) i broj prijavitelja iz Hrvatske (Comenius partnerstva) pri kojima prijava većeg broja sudionika automatski diskvalificira sve.
Svakako preporučam da ta pravila temeljito proučite da ne biste zabrljali prije nego li se uopće prijavite.
Uz Nacionalna pravila dostupan je i Privitak koji opisuje kriterije formalne valjanosti i kvalitete za sve potprograme i aktivnosti. Ja taj privitak opisujem kao “što pitaju na testu” – dakle, vrlo važna informacija kako se vaša prijava ocjenjuje i na što će povjerenstvo posebno gledati. Kao što mi u školama znamo – to je vrlo važna informacija da biste znali što trebate “naučiti”. Pritom pripazite na terminologiju, važno je uočiti termine koji se koriste pri pisanju prijava i koristiti ih na pravim mjestima i u pravom smislu. Da se ne biste čudili što oni misle pod “Europska dodana vrijednost”… I ne zaboravite provjeriti na kojem jeziku očekuju prijavu!

Ukoliko ste sve to usvojili vrijeme je za suočavanje s obrascima za prijavu. Svu natječajnu dokumentaciju pronaći ćete tako da u izborniku Program za cjeloživotno učenje odaberete potprogram pa na stranici tog potprograma u desnom stupcu otvorite Natječajna dokumentacija > Natječaj 2011. Primjerice dokumentaciju za Comenius pronaći ćete na ovoj stranici: http://mobilnost.hr.lin6.c-a.hr/index.php?id=399
Prijavne obrasce pronaći ćete u donjem dijelu stranice. Obrasci su u digitalnom obliku, a neki u obliku elektroničkih obrazaca. Ne zaboravite najprije pročitati Upute za popunjavanje obrazaca!

Nadam se da se već nekako snalazite u svim dostupnim mogućnostima. I jedna svježa vijest – u siječnju na portalu ucitelji.hr kreće nova rubrika s vijestima, člancima i webinarima na temu prijava i sudjelovanja u Europskim projektima. Dakle, optimistično u novu 2011.

Vjerujem da ćete u 2011. uspješno zakoračiti u svijet međunarodnog cjeloživotnog učenja.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s