Velika seoba blogova

Napisala Gordana Sokol

slika1Iznenađenje, iznenađenje! Iako sam već prije nekog vremena znala da će doći dan kada ću morati preseliti svoj blog kolumnu sa usluge Spaces ipak sam ostala iznenađena kada mi se po prijavi u Windows Live otvorila stranica sa obavijesti o nadogradnji bloga na WordPress.com. U prvom momentu bilo mi teško krenuti u postupak nadogradnje bloga i istraživanje novih mogućnosti. Ipak nakon toliko vremena napustiti poznato okruženje i krenuti u nešto novo i nepoznato nije laka stvar. No, što je tu je . Kako je postavljeni rok za nadogradnju poprilično kratak, odgađanje nema smisla. Valja krenuti u novu pustolovinu i istražiti sve mogućnosti. I naravno, kao prvo kliknula sam na poveznicu prema mrežnim stranicama WordPress.com gdje me dočekalo ugodno iznenađenje – Poruka dobrodošlice za sve Windows Live Spaces Blogere! Nakon ovakve dobrodošlice svaki daljnji korak bio je sve lakši J. Kako bih sebi, a nadam se i mnogima od vas olakšala prelazak i nadogradnju blogova na WordPress.com odlučila sam istražiti i evidentirati sve korake kroz koje ću prolaziti. Stoga krenimo redom…

Ostale mogućnosti prije nadogradnje

Prije nego krenete u nadogradnju dobro je istražiti i ostale ponuđene mogućnosti. Na raspolaganju su vam tri mogućnosti:

  • Mogućnost da preuzmete svoj blog na računalo.
  • Mogućnost da za sada ne poduzmete nište već da samo odete u svoj prostor te normalno nastavite raditi i
  • Mogućnost da izbrišete svoj prostor.

Ukoliko ste i vi jedan od onih koji vole imati spremljene sigurnosne kopije na sigurnom mjestu, tada je za vas svakako prva mogućnost koja će vam omogućiti da svoj blog preuzmete na tvrdi disk vašeg računala. U postupku preuzimanja moći ćete preuzeti samo svoj blog, fotografije umetnute u blog i komentare. Naravno, nakon preuzimanja bloga i dalje ćete imati otvorenu mogućnost da nadogradite blog na WordPress.com.

Kako biste započeli postupak preuzimanja bloga otvorite svoj prostor i prijavite se svojim korisničkim podacima. Nakon prijave otvorit će vam se mrežna stranica s obavijesti Nadogradnja bloga na WordPress.com!. Ukoliko ne vidite ovu obavijest potražite podsjetnik: “Ukida se usluga Windows Live Spaces. Nadogradite svoj blog sada! Kliknite ovdje da biste saznali više.” , te kliknite na istaknutu poveznicu.

slika2 

Na stranici s obavijesti kliknite na poveznicu Preuzmi moj blog na računalo. Otvorit će se stranica na kojoj kliknite na gumb Nastavi kako biste otvorili dijaloški okvir za preuzimanje. U dijaloškom okviru Preuzimanje datoteke kliknite na gumb Spremi. Odaberite mjesto na koju želite spremiti datoteku i kliknite na Spremi. Postupak preuzimanja potrajat će neko vrijeme, no nakon toga će vaš blog biti sigurno spremljen na vašem računalu.

 

Odabirom mogućnosti brisanja prostora obrisat ćete svoj blog ali i sve ostalo u svom prostoru. Izbrisat ćete svoje teme, knjigu gostiju, popise i web-adrese. Stoga, razmislite prije nego izbrišete blog jer ovu radnju ne možete poništiti.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s