Misaoni trening – Games for Brain

Vjerojatno vam ne treba dugo razmišljanje da biste odgovorili na pitanje “Koliko ste stari?”, a znate li koliko je star vaš mozak?
Programeri su napravili niz interaktivnih vježbica kroz koje možete ustanoviti u kakvoj formi ja vaš mozak.
Meni se svidjela zbirka grupe Flash Fabrica u kojoj ćete pronaći četiri mozgovne vježbe i još niz drugih igrica-vježbica. Obzirom da su stranice u originalu japanske predlažem da odaberete englesku inačicu. Upute za pojedinu vježbu naći ćete u središnjem dijelu stranice, ispod bloka reklama. Da biste imali što bolji rezultat tj. mlađi mozak morate se dobro koncentrirati i pamtiti što vidite jer vježbe baš i nisu lagane (klik na pojedinu sliku odvest će vas na stranicu s vježbom).
Starost mozga računaju prema postotku točnih odgovora i brzini rješavanja.

image

 
U prvoj trebate zapamtiti raspored brojeva pa poklikati prazne krugove tako da brojeve otkrivate u rastućem redoslijedu. Da biste završili vježbu potrebno je riješiti 10 zadataka.

 

image

 

U drugoj trebate odabrati odgovarajući znak za matematičku operaciju, a očekuje vas 30 zadataka.
* Na slici je točan odgovor znak +.

 

image

U trećoj trebate označiti boju kojom je napisan najveći tekst. Pripazite – riječi koje pišu su nazivi boja na engleskom pa to može zbunjujuće djelovati na vaš mozak. Igra je dostupna na desetak jezika jer je prava čar u tome da razumijete koja riječ piše :-). Vježba obuhvaća 20 zadataka.
* U zadatku na slici treba kliknuti na crveni gumb.

 

image

 

U četvrtoj morate odgonetnuti koja slika se razlikuje od preostale tri. Na tri slike su obojani kvadrati razmješteni na jednak način, a samo na jednoj je taj razmještaj drugačiji. Očekuje vas 10 zadataka.
* Na ovoj slici točan odgovor je klik na sliku dolje – desno.

 

Mislim da ovakve vježbe pomažu zadržavanju pažnje i pamćenja, a hoće li vaš mozak postati mlađi ili ne, zapravo nije bitno.

Slične igre i vježbe za mozak postale su popularne prije nekoliko godina, a naravno razvile su se i rasprave o tome pomažu li zaista razvoju mozga i čine li nas pametnijima. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je kako takve vježbe ne čine ljude pametnijima uz komentar da se isti efekt postiže i rješavanjem križaljki. Bez obzira na to koji stav je ispravniji vježbe su zgodne za rješavanje i baš matematičke 🙂

A da nas učenje drži u formi pokazuje i nedavno istraživanje (više na ordinacija.hr):

“Britanski i finski znanstvenici su otkrili sljedeće: sa svakom godinom koju osoba provede učeći, rizik od gubitka pamćenja se smanjuje za 11 posto

Uživajte u vježbama, sigurna sam da ćete svakim ponovnim rješavanjem biti sve mlađi 🙂

O stavovima za i protiv vježbi za mozak pročitajte na ovim poveznicama

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s