Čini li nas multitasking glupljima?

U ovo digitalno, informacijsko doba svi pokušavamo odraditi što više poslova istovremeno. Dijelom zbog manjka vremena, dijelom zbog previše informacija, dijelom zato što nam je dosadno raditi samo jednu stvar. I sebe često ulovim kako mi je gledanje TV nedovoljno pa posegnem za računalom da uz gledanje filma odgovorim na mailove ili pročitam novosti. Istraživanja često govore o tome kako je današnjoj djeci multitasking prirodan način života i rada, a nama starijima samo preostaje da se na to priviknemo. No, naišla sam na zanimljivo istraživanje koje govori da se s povećanjem brzine prebacivanja između različitih zadataka gubi na kvaliteti rješavanja zadataka. Dakle, radimo više, ali uz lošije rezultate.

Sad imate priliku provjeriti kako istovremeno rješavanje više zadataka djeluje na vas.
imageNa stranicama New York Timesa nalazi se zanimljiva “igrica” kojom se testira koliko brzo vaš mozak reagira na promjenu vrste zadatka tj. koliko vam je vremena potrebno da riješite zadatak drugačijeg tipa. radi se o zadacima u kojima trebate prepoznati je li zadani broj paran ili neparan ili prepoznati je li zadano slovo samoglasnik ili suglasnik. Prije samog zadatka pojavi se riječ number ili letter koja vam kaže trebate li obratiti pažnju na broj ili slovo u zadatku.
Za slučaj da vam treba prijevod: even znači paran (brojevi , 4, 6, 8,…), odd je neparan (brojevi 1, 3, 5, 7,…), vowel su samoglasnici (a, e, i, o, u), a consonant suglasnici (sva ostala slova). Da biste bili brži koristite tipke sa strelicama na tipkovnici. Na kraju će vaš rezultat biti prikazan uz prosječne rezultate za osoba koje rade na više zadataka istovremeno (high multitaskers) i onih koji rade na jednom po jednom zadatku (low multitaskers). Isprobajte i sami.image

Na istim stranicama dostupan je još jedan test – u njemu se određuje koliko dobro zadržavate pažnju, tj. koliko vas suvišne informacije ometaju u rješavanju zadatka.  U zadatku trebate odgovoriti jesu li crveni pravokutnici zarotirani u odnosu na početni položaj ili ne, a pritom se pojavljuje niz plavih pravokutnika koji vas ometaju. Isprobajte i sami. Na početku oba testa imate nekoliko zadataka za vježbanje, a onda 20 zadataka na kojim se mjeri vrijeme i točnost.

Zanima li vas više pogledajte sadržaje na stranicama Stanforda i videoisječak u kojem istraživači Cliff Nass i Eyal Ophir objašnjavaju problem.

 

U svakom slučaju zanimljivo istraživanje i rezultati. No, ja se ipak neću odreći slušanja muzike uz rad na računalu jer sam već davno zaključila da na taj način radim brže, dulje i bolje 🙂 Tko, zna možda i mi stariji pomalo postajemo “hiperaktivci”.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s