Riječi u slici

image

 

Riječi u oblaku ponekad su zgodne za ilustriranje stranica i tekstova, a mogu se koristiti i za ponavljanje sadržaja ili za stvaranje vizualnog prikaza nekih sadržaja. Pravilo stvaranja takvih slika je vrlo jednostavno – riječi koje se pojavljuju češće prikazane su veće :-).
Želite li sami napraviti takvu ilustraciju poprilično ćete se pomučiti.
Naravno, bitno jednostavnije je upotrijebiti neki od online servisa.

 

Wordle http://www.wordle.net/ je poseban po tome što vam omogućava stvaranje slika iz zadanog teksta, RSS-a ili del.icio.us korisničkog računa. Riječi možete raspoređivati koso, uspravno i vodaravno u nekoliko kombinacija boja.

Tagxedo http://www.tagxedo.com/ može riječi poslagati prema predlošku neke slike, primjerice ptice, Mona Lise itd. Također možete zadati tekst ili neku web-adresu za sakupljanje riječi te birati među raznim kombinacijama boja.

Word It Out http://worditout.com/ omogućava podešavanje niza postavki, primjerice koje riječi ili znakovi se ignoriraju, a spremite li vašu rječitu sliku možete je objaviti i na niz drugih servisa.

PS. Ako se ne želite zamarati prijavljivanjem na te stranice ili spremanjem online onda jednostavno kopirajte sliku sa zaslona i dalje je koristite kako vam odgovara.

 

image     image

image      image

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Riječi u slici

  1. Antun napisao:

    Odlična stvar! Već mi pada nekoliko ideja za primjenu! Thanx Lidija!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s