Ploča za unos matematičkih izraza

math1

Ploča za unos matematičkih izraza ili u originalu Math Input Panel je pomalo sakrivena mogućnost Windowsa 7. Kažem sakrivena jer se nalazi u grupi Pomagala (Accesories) i ja je nisam uočila dok je kolege nisu spomenule na predavanju.
Dakle, zavirite u Start > Svi programi > Pomagala  i kliknite na Ploča za unos matematičkih izraza.
Taj program vam daje mogućnost pisanja matematičkih formula mišem ili olovkom ili prstom ukoliko imate zaslon osjetljiv na dodir. Ja sam je isprobala mišem i radi vrlo zadovoljavajuće. Napominjem da moje pisanje mišem ne izgleda baš super čitljivo 🙂

math2

Radite tako da najprije, mišem napišete matematički izraz zatim pogledate kako ga je program razumio i ako niste zadovoljni njegovim “prevođenjem” označavate dijelove izraza (alat Odaberi i ispravi) i tražite odgovarajući matematički izgled. Svakako najprije napišite cijeli izraz pa ga onda ispravljajte jer su velike šanse da će program prepoznati izraz što više dijelova napišete.
Matematički izrazi mogu sadržavati oznake za integrale, sume, razlomke, potencije, korijene… sve što vam može zatrebati u svakodnevnom radu.

math3

 

 

Ukoliko ste neku crtu krivo povukli možete je obrisati odabirom alata Izbriši i povlačenjem mišem preko crte koju želimo izbrisati. Za ponovno pisanje odaberite alat Pisanje. Da biste izraz počeli pisati od početka klikom na Očisti izbrišite sve što ste napisali.

Kada ste zadovoljni s izgledom vašem matematičkog izraza kliknite na Umetni da biste taj izraz umetnuli u neki drugi dokument. Umetanje u Word 2007 radi izvrsno pa se tako umetnuti dio odmah prepoznaje kao matematički i dozvoljava vam da ga dodatno mijenjate korištenjem Wordovih alata za jednadžbe.

Umetanje u One Note ne ide baš savršeno 2007. Naime ne možete direktno umetnuti taj izraz nego ga najprije morate zalijepiti u Word pa zatim kopirati u One Note. No vjerujem da će taj postupak bolje raditi u Officeu 2010.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Ploča za unos matematičkih izraza

 1. amer napisao:

  htio bih pisati nastavnu pripremu iz matematike i fizike na kompjuteru, koji su mi programi potrebni za to, unaprijed hvala 😀

  • Lidija Kralj napisao:

   Ja nastavne pripreme pišem u programu Microsoft OneNote 2010 i jako sam zadovoljna mogućnostima 🙂
   Mogu pisati matematičke formule, umetati slike, povezivati s web-stranicama, prezentacijama…
   I još k tome dijeliti s drugima, objavljivati online…
   Predlažem da isprobate – zarazno je 🙂
   Pozdrav,
   Lidija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s