Matematički dodatak za Word 2007

Vjerujemo da ste se već privikli na vrpcu Alati jednadžbe koja je sastavni dio Worda 2007 – otvarate je odabirom Umetanje > Jednadžbe. Na taj način možete u Wordu napisati različite matematičke izraze. Ako vam se pisanje matematičkih izraza korištenjem tih alata čini previše komplicirano, a imate Windows 7, možete upotrijebiti Ploču za unos matematičkih izraza. Kako, pročitajte u prethodnom blogu 🙂

No, ako želite nešto izračunati u Wordu, napisani matematički izraz prikazati grafički ili ga čak riješiti ti alati neće vam, biti dovoljni. Bez brige Microsoft je osmislio odgovarajući dodatak za takve probleme. Word 2007 Add-in: Microsoft Math je dodatak koji omogućava:math1

  • crtanje 2D i 3D grafičkih prikaza funkcija, jednadžbi i nejednadžbi
  • rješavanje jednadžbi i nejednadžbi
  • izračunavanje brojčanog rezultata

math2

 

Taj dodatak dostupan je na engleskom jeziku, a možete ga preuzeti s ove adrese.
Nakon instalacije u Wordu 2007 pojavit će se vrpca Dodaci na kojoj će biti grupa Microsoft Math. Ista grupa pojavit će se i na vrpci Alati jednadžbe.

math3

 

 

Da biste iskoristili mogućnosti matematičkog dodatka slijedite ovaj recept:

  1. najprije napišite matematičke izraze pomoću alata Jednadžba
  2. napisane izraze zatim označite pa na označeno kliknite desnom tipkom miša ili otvorite vrpcu Dodaci > Math
  3. u izborniku odaberite što želite napraviti: riješiti (solve), nacrtati (plot) ili izračunati (calculate).

Ovisno o obliku matematičkog izraza koji ste zadali bit će vam dostupne različite naredbe u tom izborniku, a otvorite li ga prije zadavanja izraza možete pogledati i upute kako napraviti grafički prikaz ili riješiti jednadžbu.

 

math4 math5
Grafički prikaz sustava dviju linearnih jednadžbi s dvije nepoznanice. Podesite izgled grafičkog prikaza pa ga umetnite, kao sliku u dokument.

math5[3]
Prikaz jednostavnog sustava i njegovog rješenja dobivenog u Wordu.

math6
3D grafički prikaz

math7
Grafički prikaz nejednadžbe s apsolutnom vrijednošću

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s