Stručno usavršavanje u Veroni

Od 14. do 20. ožujka provela sam ugodan tjedan u Veroni i to ne samo zbog turističkih razloga. U Veroni se održavalo Comenius stručno usavršavanje (tečaj, course) o EU projektima – European funded projects. Za to stručno usavršavanje dobila sam stipendiju (grant) naše Agencije za mobilnost i programe EU. Bilo je to moje prvo, takvo usavršavanje, ali zasigurno ne i posljednje. Naime, to stručno usavršavanje je bilo tako dobro da već planiram sljedeće :-).

Prvo iznenađenje dočekalo me u hotelu Verona. Lijepa soba na 5. katu, s pogledom na park i besplatnim internetom – što mi je omogućilo video-razgovore s obitelji tako da smo manje osjetili tih tjedan dana razdvojenosti. Sljedeće iznenađenje bilo je društvo i večera. Pred hotelom sam upoznala Dorinu i Alinu, rumunjke, također polaznice tečaja, a uskoro su nam se pridružili i naši talijanski domaćini Alessandro i Attilio. Izveli su nas u domaći restoran u centru Verone gdje smo isprobali, naravno, špagete (bigoli), pršut i vino.

Samo da se još časak zadržim na pitanju večere. Ono što je mene iznenadilo je da su domaćini posvetili nama gotovo deset sati dnevno – dio na tečaju, a dio na večerama koje su nam dale priliku da se upoznamo i izvan učionice. Naime, svaku večer izvodili su nas u dugi restoran tako da smo imali priliku upoznati različite dijelove grada (uključivši i susjedni gradić Soave) te isprobati razne talijanske specijalitete, uključivši i pizzu i razne deserte. Ocjenjujući tečaj našalili smo se kako je prava europska dodana vrijednost ovog tečaja Attilio – naš domaćin koji nam je ispričao zanimljive priče o povijesti Verone, porijeklu jela i vina, ali i o aktualnoj situaciji u politici i školstvu. Alessandro naš drugi domaćin trudio nam se objasniti tajne talijanske kave, koje ima “milijun” vrsta. Njihovu normalnu kavu – šaličica jake espresso kave ja zaista nisam mogla piti, no zato sam uživala ispijajući capuccino ili “kapučo” kako ga oni zovu.

 

Polaznici tečaja, osim rumunjki Aline i Dorine bili su i talijani: Elda, Matteo, Nikola i Eleonora te estonka Ene. Svi zajedno činili smo zgodnu mješavinu različitih kultura, obrazovnih okruženja, poslovnih iskustava, ali i znanja jezika. No, ništa od toga nam nije predstavljalo problem – bilo je baš zanimljivo uspoređivati naša iskustva i steći prijatelje iz mjesta za koja do sad nisam ni čula.

Predavači Alessandro Carbone i Attilio Orecchio bili su izvrsni :-). Stvarno su stručnjaci u području europskih projekata, znaju dobro surađivati sa sudionicima tako da je cijelo vrijeme postojala interakcija i na svako pitanje dobili smo odgovor. Za razliku od ostalih “stručnjaka” iz područja EU projekata oni se nisu bojali s nama podijeliti svoju projektnu dokumentaciju uključivši i evaluaciju projekata od strane EU povjerenstva. Nakon to su nam pokazali prvi konkretan primjer ja sam odahnula jer sam tada shvatila da sam došla na dobro pripremljeno stručno usavršavanje i to od strane eksperata – praktičara 🙂
Radionica je održana u školi Educando Agli Angeli, u samom središtu Verone. U istoj zgradi nalazi se nekoliko osnovnih i srednjih škola, a svi imaju zajedničku kuhinju i unutarnje dvorište.

O samom sadržaju radionice European funded projects pročitajte u Pogledu br. 17, tamo ćete pronaći i videoisječke s radionice te razgovor s Alessandrom Carboneom.

Na početku radionice sudionici su se predstavili pa smo tako imali priliku vidjeti predivne fotografije estonskog otoka Hiiumaa te pogledati neke od 25 eTwinning projekata Aline Safte, profesorice rumunjske književnosti. Dio Alininog predstavljanja možete vidjeti i na snimci.

 

Nadam se da će vas ovaj prikaz stručnog usavršavanja potaknuti da i sami pronađete pravo usavršavanje za vas u okviru Comenius programa. Kombinacija kvalitetnog usavršavanja, dobre atmosfere, divnog grada, novih prijatelja i stipendije koja pokriva sve troškove je zasigurno dobitna 🙂
Više o IST stručnom usavršavanju pročitajte na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU ili preciznije na ovoj poveznici.

Sljedeći rok za prijavu je 30. travanj tako da imate taman dovoljno vremena da sve pripremite!

Možda vas i ove fotografije Verone potaknu na to 🙂

 

     

           

           

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Stručno usavršavanje u Veroni

  1. Povratni ping: IPA projekti – učiteljičina domaća zadaća | Lidijin kutak

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s