Pogled vas poziva u akciju “Sigurniji internet za djecu”

pogled_logo_final_f2 Vrlo često se o generacijama današnjih učenika govori kao o digitalnim generacijama jer od rođenja rastu okruženi raznim digitalnim i elektroničkim uređajima. Dakle, to su djeca koja se na internetu snalaze kao ribe u vodi ili …?
Za snalaženje na internetu nužno je znanje korištenja računala, vještina procjene vrijednosti informacija te ostale vještine najčešće obuhvaćene terminom informacijska pismenost. Je li to dovoljno?
Za korištenje interneta također je potreban i dobar odgoj!

Vještine i znanja korištenja računala i interneta uče se „u hodu“, istraživanjem mogućnosti. Odgajanje za sigurno, primjereno i odgovorno korištenje interneta ne ide tom brzinom. Baš kao što se djeca za život u stvarnom svijetu u svojim obiteljima pripremaju dobrim odgojem, ukazivanjem na loše i dobre postupke, tako se i za korištenje računala i interneta trebaju pripremiti ponajprije u školama, s naglaskom na osvješćivanje vidljivosti i javnosti osobnih informacija na internetu.

Pogled kroz prozor vas poziva da tijekom veljače barem jedan nastavni sat odvojite za aktivnosti kojima ćete učenike usmjeriti prema sigurnijem, odgovornijem i primjerenijem ponašanju na internetu. Vjerujemo da će svatko od vas naći zanimljive aktivnost kojima ćete te sadržaje najbolje prenijeti svojim učenicima.

Pozivamo vas da opišete

  • aktivnosti koje ste proveli u razredu,
  • reakcije učenika,
  • metode i sadržaje koji su im odgovarali, a koji nisu
  • što je dobro uspjelo, a što nije
  • što biste promijenili sljedeći put,
  • što biste preporučili kolegama.

Kvalitetne radove objavit ćemo u sljedećem broju Pogleda kroz prozor i honorirati. Molimo vas da radove pošaljete na adresu elektroničke pošte pogled@ucitelji.org najkasnije do 22. veljače 2010.

Da bismo vas potaknuli na razmišljanje i olakšali planiranje aktivnosti, napisali smo kratke prikaze nekoliko mrežnih stranica koje se bave temom sigurnosti djece na internetu. Prikaze pročitajte u članku “Proučite osvrte, osmislite sadržaje i krenite u akciju za sigurnost djece na internetu”

Akciju podupiru Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, Pravobraniteljica za djecu, Microsoft, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Cognita

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s