Sigurnost djece u digitalnom svijetu

 

U prosincu 2009. je britanski Savjet za sigurnost djece na internetu UKCCIS pokrenuo  strategiju zelenog križa, „Green Cross Code“ kojoj je cilj stvoriti sigurnije internetsko okruženje za djecu. Moto te strategije je „Zip it, Block it, Flag it“ kojim se djeci poručuje da čim uoče nešto sumnjivo na mrežnim stranicama sakriju svoje osobne podatke, odbiju poruke te označe i prijave te stranice odraslim osobama. Strategija se razvila na temelju pregleda i preporuka o online sigurnosti „Safer Children in Digital World“ profesorice psihologije Tanyje Byron.

Iako je Byron Report pisan za Ujedinjeno Kraljevstvo bilo bi dobro da ga pročitate i sami stvorite zaključke primjenjive za naše okruženje. Cijeli izvještaj pronaći ćete na poveznici s naslova, a ovdje prenosimo kraću inačicu u obliku prezentacije.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s