Online mjerenje kutova

Mjerenje i crtanje kutova jedna je od vještina koje su usvajaju u matematici u 5. razredu. Pritom učenici pomalo “vode rat” s kutomjerima dok ne nauče kako ih ispravno postaviti u vrh kuta, poravnati s krakom te očitati broj na kutomjeru. Dodatni problem stvaraju različiti modeli kutomjera, s rupom, križićem, crticom ili nekom petom oznakom za podešavanje na vrh kuta ili sa skalom koja počinje ili ne počinje na rubu kutomjera.
Ja u razredu volim koristiti trokutasti kutomjer tj. geotrokut jer većina geotrokuta ima standardni izgled (crtica za vrh, skala počinje na rubu), a po potrebi ih učenici mogu koristiti za crtanje pravaca, okomica i usporednica.

Prije više godina dok sam još imala samo grafoskop na raspolaganju, koristila sam prozirnicu s nacrtanim kutovima, na nju stavljala kutomjer te tako pokazivala učenicima mjerenje kutova (uz standardno crtanje i mjerenje na ploči). Naravno uz računalo objašnjavanje i uvježbavanje mjerenja kutova postalo je jednostavnije. Ne samo da ja mogu cijeli postupak bolje pokazati nego ga učenici mogu uvježbavati i kroz interaktivne igre te tako odmah dobiti povratne informacije jesu li dobro nacrtali i izmjerili ili ne.

Predlažem i vama da uz uobičajene metode poučavanja mjerenja, crtanja i procjenjivanja kutova isprobate i neke od računalnih metoda.

image

Stranice Šime Šuljića – mjerenje kutova u četverokutu. napravljeno pomoću GeoGebre.

 

 

 

 

image

 

Na stranicama Marka Robinsona (Ambleside Primary School) pronaći ćete desetak interaktivnih vježbi za crtanje, mjerenje i procjenjivanje kutova.  Vježbe imaju i dobre povratne informacije tako da učenik može ispravljati svoje greške. Meni se čini da su te stranice vrlo upotrebljive za nastavu.

 

 

image

 

Na Matematičkom igralištu (Mathy Playground) dostupna je vježba za mjerenje kutova u kojoj se zadaje 10 kutova, a učenik dobije povratnu informaciju o točnoj veličini kuta.

 

 

 

 

Igra procjene veličine kutova, tj. crtanja kutova zadane veličine uz sakupljanje banana. Pogledajte i video o toj igri.

image

 

Evo i jednog odličnog uratka napravljenog GeoGebrom, u kojem se crtanje i mjerenje kutova obrađuje na 6. razina. Autorica je Linda Fahlberg-Stojanovska, prevoditeljica GeoGebre na makedonski. Obavezno isprobajte!

 

Pronašla sam i niz videoisječaka na YouTubeu koji objašnjavaju postupke mjerenja i crtanja kutova, no nema ih na hrvatskom jeziku, a i nisu ništa posebno. Svako od nas učitelja bolje će uživo objasniti te postupke.

PS.  I još par važnih napomena za kutove:

  • usvajanje vještine procjene je važno jer će im kasnije olakšati crtanje kutova  (trokuti, mnogokuti, rotacija) i uočavanje pogrešaka
  • osvješćivanje i učvršćivanje povezanosti vrste kuta i njegove veličine – da budu sigurni koja crtica na kutomjeru označava 60°, a koja 120°

Sretno vam s crtanjem i mjerenjem kutova bez obzira na koji način to radite.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Online mjerenje kutova

  1. tea napisao:

    kolikokutnih minuta ima 12 stupnjeva

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s