Kartografija budućnosti

imageNe znam za vas, ali ja sam definitivno ljubitelj karata. Volim imati papirnatu kartu grada u ruci, šetati i razgledavati zgrade, parkove, mostove i trgove bili oni znameniti ili ne. Sa svakog puta u inozemstvo vratim se s nekoliko karata gradova koje smo posjetili, turističkim vodičem u obliku knjige i naravno, milijun fotografija.
Dakle, ništa čudno što mi se sviđaju i digitalne karte.
Još otkako je Google počeo sa svojim kartama pa Earthom bilo je super moći “šetati” svijetom iz svog naslonjača.

Nedavno je na Bing mapama postala dostupna beta inačica koja donosi niz zanimljivih novosti, nažalost većina njih jeimage dostupna za gradove u SAD-u.
Posjetite li stranice http://www.bing.com/maps/explore/ prvo što bi vas moglo iznenaditi je prikaz karte sa Zagrebom u sredini. Naime Bing Maps početnu kartu otvaraju prema vašoj IP adresi, nešto kao “Vi ste ovdje”.  Druga novina je veza na Photosynthove mjesta kojeg imate na karti. početno to je fotografija kipa Bana Jelačića. Kliknete li na nju otvorit će se stranica sa synthovima Zagreba.  S lijeve strane u odjeljku Other Photosynths nearby vidjet ćete popis synthova napravljenih u okolici mjesta koje gledate, a u našem primjeru to su synthovi Zagreba (pogledajte tko je autor većine synthova našeg glavnog grada).

 image

image

Klikom na poveznicu See Photosynths on the map pokazat će vam se karta s okvirićima zakvačenim na mjesta s kojih synthovi potječu. Ako ih odmah ne vidite smanjite mjerilo karte (zoom in) i ubrzo ćete ih vidjeti nekoliko. Zumiranje je moguće klikovima na gumbe + i – ili vrtnjom kotačića na mišu.image

Matematičaru u meni svidio se opis mjerila karte: World, State, Region, City, Neighborhood (svijet, država, regija, grad, susjedstvo), definitivno lakše razumljivo nego nizovi brojki, primjerice 1 : 1000, 1 : 50 000 (iako ne baš matematički precizno). Matematičari i geografi će sigurno uočiti i plavu traku u donjem desnom dijelu, ona pokazuje kolika je duljina u stvarnosti (u miljama ili stopama)

 image

 
Vozaču u meni bilo je drago vidjeti da Bing Maps pokazuje koje ulice su jednosmjerne. No, te vozačke i ostale detalje ostavit ćemo vam da otkrivate sami, a mi se za otkrivanje novosti selimo do New Yorka. Ne, na doček Nove godine nego samo u virtualnu šetnju.
U okvir tražilice upisujem, New York, i za čas smo negdje u zraku iznad njega.

Bing Maps nudi tri vrste prikaza geografskim lokacija: Road (uobičajena karta s prikazom ulica), Aerial (karta sačinjena od fotografija snimljenih iz zraka) te Bird’s eye (fotografije napravljene pod kutom tako da vidite detaljniji prikaz). Vjerujem da ćete lako isprobati i otkriti koji od tih prikaza želite.

Ono što nas zanima je mali plavi čovječuljak koji se nalazi pokraj tog izbornika prikaza. Taj čovječuljak je ikona za Streetside prikaz odnosno postavlja nas u položaj šetača. Kliknete li na njega na karti će se pokazati plava područja u kojima je takva šetnja moguća. Za sad možete prošetati nekolicinom gradova u SAD-u.

image                        image

imageOdabirem za adresu Times Square u New Yorku i za čas pred sobom vidim ulice, zgrade, trgovine… I eto mene u ulozi “plavog šetača”. Kretanje šetača traži malo vježbe pa preporučam korištenje kompasa (okrugli gumb na donjem dijelu karte). Korisna je i mala karta u gornjem desnom uglu – na njoj ne možete pomicati plavu točku, ali možete mišem povlačiti cijelu kartu što rezultira premještanjem plave točke, odnosno promjenom položaja šetača.

U ovoj šetnji nećete brzo umoriti noge. Želite li vidjeti nešto na kraju ulice samo kliknite tamo i vaš šetač je već stigao.

Ukoliko ste zainteresirani za za vampirsku sagu Sumrak, odnosno prateće filmove svakako zavirite u Bingove mape s lokacijama iz tih filmova. Više pročitajte u ovom blogu (na engleskom)

U nastavku teksta pogledajte i nekoliko videoisječaka koji  pokazuju nove mogućnosti programa Bing Maps i želim vam ugodno šetanje.

 

 

 

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s