The Climate Mystery – želite li utjecati na klimatske promjene?

 

clip_image002


The Climate Mystery
je besplatna obrazovna igra koja nas uvodi u svijet klimatskih promjena kroz priču o četvero prijatelja koji su se našli u strašnoj nevolji i može ih spasiti samo aktivno sudjelovanje igrača iz cijelog svijeta. Nastala je suradnjom tvrtki Congin, Microsoft i Discovery Channel, a dostupna je besplatno na engleskom jeziku. Napravljena je kako bi mlade ljude motivirala za razumijevanje i pronalaženje rješenja za klimatske promjene te ih aktivno uključila u praćenje tih promjena u cijelom svijetu.

 

The Climate Mystery na uspješan način objedinjuje igru i učenje o klimatskim promjenama i ekološkim temama. Prateći razvoj priče i aktivno sudjelujući u njoj, učenici svaki tjedan mogu naučiti nešto novo i razmisliti o utjecaju te promjene na njihovu okolinu i njih same. Ovo je obrazovna igra u punom smislu riječi pa su za nju pripremljeni popratni materijali (ciljevi, kurikulum, mrežne adrese, kvizovi) i upute kako je upotrijebiti u obrazovnom procesu.
The Climate Mystery učiteljima pruža različite mogućnosti motivacije i aktiviranja učenika u raspravama te u učenju o budućim klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na generacije koje dolaze. Kurikulum je zasnovan na razgovorima s učiteljima iz 15 zemalja i sadrži značajne teme o klimi i različitim metodama učenja. Iako se radi o obrazovnoj simulaciji, vrlo je važno da su obuhvaćeni sadržaji što bliži stvarnosti.

 

U igri se korisnicima pokazuje 16 tjednih tema o klimi. Zadatci su odabrani na osnovi UN-ovih međuvladinih rasprava o klimatskim promjenama (http://www.ipcc.ch/) s vodećeg foruma koji objavljuje znanstvene izvještaje o najznačajnijim klimatskim pitanjima na Zemlji. Uključivanje u simulaciju treba osigurati da učenici razumiju da su promjene klime globalno pitanje i da utječu na svakoga na ovoj planeti. Zadatci o klimatskim promjenama posloženi su tako da se događaju u raznim dijelovima planeta tako da se učenici mogu povezati s njima.

Materijali za učitelje i nastavnike

clip_image002[5]

 

Pilot projekt The Climate Mystery provodio se tijekom 2008. godine u Danskoj. Tijekom provođenja vrjednovani su materijali za poučavanje te su prilagođavani u suradnji s Microsoftovim akademskim programom, Danskim znanstvenim komunikacijama, Danskim meteorološkom institutom i s učenicima i učiteljima u danskome obrazovnom sustavu. Oblikovano je 28 obrazovnih dijelova da bi se osiguralo cjelovito okruženje za učenje u kojemu će učenici biti motivirani za usvajanje osnovnih pogleda na klimatska pitanja i klimatske modele.

Materijale za učenje moguće je preuzeti na računalo i ispisati. Od učitelja ne zahtijevaju sudjelovanje u online dijelu ako to ne žele. Svaki učitelj ih može upotrijebiti kako mu najbolje odgovara te odabrati samo neke od pripremljenih cjelina o klimi. Online, u obrazovnoj simulaciji, svaki se tjedan pojavljuju novi materijali za motivaciju učenika pomoću videomaterijala, pitanja za raspravu i zadatka koji stiže elektroničkom poštom. Učenici koji koriste online i offline materijale bit će motivirani na suradnju i kreativno i kritičko razmišljanje o tjednim klimatskim pitanjima.

Obrazovna igra The Climate Mystery razvijen je za korištenje na različitim obrazovnim razinama i može se prilagoditi prema načinu poučavanja, potrebama i mogućnostima svakog učitelja. Materijali su pripremljeni tako da se mogu koristiti kao cjelina ili u dijelovima, a za svaku temu pripremljene su upute, obrazovni sadržaji, kvizovi, prijedlozi te mrežne adrese. Obrazovni sadržaji mogu se koristiti interdisciplinarno, u suradnji s drugim nastavnim predmetima ili kao zasebni projekt.

clip_image004

Svi materijali za učenje mogu se pronaći na stranicama Global Climate Mystery Community i na stranicama portala “Suradnici u učenju“ (www.ucitelji.org), a obje adrese dostupne su samo registriranim korisnicima.

 

Za svaku od 16 tema nabrojani su dijelovi kurikuluma i nastavnih predmeta na koje se odnose. Ti se opisi mogu pronaći u dokumentu Curriculum Mapping 1-16 – V1_0.pdf, a evo primjera za prvu epizodu.

clip_image006

 

1. epizoda: Napad meduza

  • Promjena u temperaturi Golfske struje znači da se portugalske ratne meduze mogu pojaviti čak u Sjevernome moru. Tema – Kruženje mora i kretanje životinja.
  • Znanost: temperatura, gustoća, tekućine, efekt staklenika, slanost.
  • Biologija: ugrožene vrste, klimatske promjene, uvjeti života za životinje, kruženje vode u oceanu, hranidbeni lanci, okoliš.
  • Geografija: klimatske promjene, kruženje mora, efekt staklenika, slanost, temperatura.

 

Online okruženje obrazovne simulacije

Online okruženje te obrazovne simulacije nalazi se na mrežnoj adresi www.climatemystery.com. Svaki tjedan se na glavnoj stranici (Main) pojavljuje videoisječak s novim dogodovštinama četvero prijatelja i prateća diskusija koju potiče Axel (webmaster). Na zaslonu je vidljiv novi nastavak i prostor za komentare, a svi stari nastavci i komentari su dostupni u donjem i desnom dijelu prozora.

clip_image008                        clip_image010

Pri prvom uključivanju svakako pogledajte što se događalo proteklih tjedana da shvatite priču. Titule (Climate Governor, ClimateDiplomat itd.) koje su vidljive uz imena korisnika, stječu se osvajanjem bodova tijekom rješavanja simulacije i sudjelovanjem u raspravama. U donjem desnom dijelu prozora vidljivi su prošli i aktualni videoisječci, rasprave i blogovi.

clip_image012

Odaberete li u izborniku COP15, otvorit će se stranica s kartom i simulacijom klimatskih promjena. Svaki se tjedan pojavljuje novi, konkretni problem za koji trebate odgonetnuti koje ga klimatske promjene stvaraju i kakve su njihove posljedice. U simulaciji treba na odgovarajuća mjesta postaviti razne klimatske promjene, primjerice rast temperature površine tla, vjetrove, područja niskog tlaka ili vodene struje da biste vidjeli što uzrokuje klimatske promjene u tom zadatku. Simulacija na vrlo slikovit i jasan način daje uvid u posljedice promjene temperature mora ili površine tla ili malog skretanja morskih struja.

The Climate Mystery daje sudionicima priliku da otkriju kako se događaju neobične promjene klime, što ih uzrokuje, kakav je ljudski utjecaj na promjene, ali i da razmisle što se može dogoditi s njihovom neposrednom okolinom.

The Climate Mystery pokazuje koliko je ponašanje i djelovanje svakog od nas – važno.

Saznajte više:

  • Snimka webinara u kojem o The Climate Mystery govori jedan od autora – Peter May
  • Snimka razgovora s autorima programa te danskim učiteljima i učenicima koji su prvi isprobali The Climate Mystery

http://www.videndel.dk/ep/d8cac7cef2566a1c5f56

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj