Sigurnost na internetu

Već neko vrijeme opasnost koja vas vreba na internetu nisu računalni virusi već kradljivci podataka i identiteta te razni prevaranti koji se lažnim predstavljanjem pokušaju domoći vašeg novca ili što je još vrednije podataka o vama (brojevi kartica, računa, moguće zaporke,…)
Prije nekoliko godina još smo donekle bili zaštićeni „egzotičnošću“ hrvatskog jezika, a sad na e-mail dolaze prevarantske poruke na hrvatskom o dobitku na lutriji ili nesretniku kome treba pomoć u prebacivanju novca (prevara 419 ili nigerijsko pismo). Najbolji savjet je da takve poruke ili bilo koje druge sumnjivog porijekla odmah obrišete. Nikako nemojte na njih odgovarati slanjem podataka ili novca!

Sigurnost i zaštita na internetu

tvz Microsoft Hrvatska, Agencija za odgoj i obrazovanje, Državno pravobraniteljstvo za djecu i Tehničko veleučilište u Zagrebu zajedno su pripremili obrazovne materijale “Sigurnost i zaštita na internetu” namijenjene roditeljima, učiteljima, nastavnicima i djeci.
Na portalu: http://sigurnost.tvz.hr pronaći ćete ove teme:

  • •Sigurnost
  • •Rječnik pojmova
  • •Kvizovi
  • •Priručnik o sigurnosti
  • •Anketa AZOO

Tema Sigurnost na internetu obuhvaća sadržaje za djecu, roditelje i staratelje te učitelje i nastavnike. Sadržaji za djecu podijeljeni su u dvije grupe prema uzrastu: 7- 12 i 13 – 16 godina. Posebnost tih stranica je da su za djecu pripremljene interaktivne priče koje ih kroz zabavne likove i zanimljivu radnju upozoravaju na različite opasnosti s kojima se mogu susresti na internetu te poučavaju kako se uspješno zaštititi.
Za djecu od 7 – 12 godina su priče: Beskonačna šuma i Anini novi prijatelji, a za malo starije: Rimska grupa i Peripetije na mreži.

Slične sadržaje pripremili su i u okviru programa Partners in Learning u Ukrajini pa pogledajte videoisječke koji opisuju njihov projekt.

 

Windows Live Obiteljska sigurnostlive

Postoji niz programa čija je namjena praćenje aktivnosti djece tijekom rada na računalu te ograničavanje korištenja pojedinih usluga. Jedan od takvih programa je Windows Live Obiteljska sigurnost koji je dio Microsoftova paketa Live programa (Messenger, Hotmail, Spaces, Writer,…). Korištenjem tog programa možete za svakog člana obitelji stvoriti zaseban račun i podesiti postavke. Moguće je odrediti koje web-stranice ili sadržaji se smiju i ne smiju posjećivati, odobravati kontakte/prijatelje, pregledavati aktivnosti pa čak i spriječiti pristup internetu prije prijave na taj program.

Program je dostupan besplatno i na hrvatskom na stranicama www.download.live.com., a za korištenje će vam biti potreban Live ID kojeg možete pribaviti tijekom instalacije programa ili na stranicama www.ucitelji.org.

N portalu zajednice Suradnici u učenju možete pronaći i snimke dvaju webinara koje je na temu sigurnosti djece održao mr. Predrag Pale.

Najbolja zaštita od svih opasnosti interneta je znanje i „zdrava pamet“.
Razmišljajte razumno, ne nasjedajte na laži i priče i sve što vam je imalo sumnjivo dobro provjerite.
I ne zaboravite svoju djecu i učenike naučiti tome!

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Sigurnost na internetu

  1. Povratni ping: Mrežna stranica – suradnja roditelja, učenika i učitelja | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s