Objavljivanje prezentacija, pdf-ova i ostalih dokumenata

 

Često držim predavanja na stručnim skupovima, bilo videokonferencijski bilo uživo i naravno, uvijek pripremim prezentaciju da mogu sudionicima nešto pokazati bez da samo mašem rukama i pričam. Nakon održanog predavanja ili radionice obično se skupi grupa sudionika oko mog računala, značajno držeći svoje USB memorijske štapiće ne bi li kopirali prezentaciju i ponijeli je sa sobom.
Nemam ja ništa protiv dijeljenja prezentacije, ionako je napravljena za to konkretno predavanje i drago mi je da su informacije iz nje dovoljno važne sudionicima. Ono što me smeta je gužva, prtljanje sa stickovima i neizbježni susreti s virusima.
No, odnedavno znam elegantno rješenje tog problema – servis SlideShare!Smiješak

SlideShare omogućava besplatno objavljivanje svih oblika prezentacija napravljenih PowerPointom, OpenOfficeom ili Apple Keynoteom, dokumenata iz Microsoftovog Worda i Excela te OpenOfficea te Appleovih iWork stranica. Koristite li neke druge oblike dokumenata najprije ih spremite u obliku PDF-a pa objavite.
Uz objavljene prezentacije možete sinkronizirati snimku glasa pa tako stvoriti svoje online predavanje (webinar). U objavljene prezentacije možete umetati i videoisječke objavljene na YouTubeu.

Ono što je mene snažno privuklo tom servisu je mogućnost umetanja koda tako objavljenih prezentacija i dokumenata u web-stranice, primjerice ovaj blog ili stranice portala “Suradnici u učenju”. Tako umetnuti dijelovi omogućavaju pregledavanje prezentacija i dokumenata u sklopu tih web-stranica bez odlaska na same Slideshare stranice. A tako umetnuti dijelovi baš elegantno i čitljivo izgledaju – uvjerite se sami.Štreberski smješko

Ovo je prezentacija aktivnosti zajednice “Suradnici u učenju”.

 

Ovo je PDF školskog lista XVI gimnazije (sudionici LiDraNa 2009). Kliknite na full prikaz da biste ga vidjeli na cijelom zaslonu.

 

Pogledajte prezentaciju Slideshare tima i saznajte zašto biste koristili slideshare.

 

Ukoliko vam se sve to čini dovoljno primamljivo i korisno posjetite adresu: www.slideshare.net, kliknite na poveznicu Signup i napravite svoj račun za korištenje tog servisa. Nakon toga uđite u svoj dio slidesharea (My Slidespace) ili počnite s objavljivanjem klikom na Upload.
Pri objavljivanju zadajete naslov, oznake, opis te kategoriju prezentacije/dokumenta, ali i određujete smije li se preuzeti (download) te je li dostupna javno (public), samo vama ili samo određenoj grupi ljudi.

I da završimo s pričom – na kraju svakog predavanja sudionicima ostavite mrežnu adresu svog “spremišta” na slideshareu ili neku drugu mrežnu adresu na kojoj mogu vidjeti vašu prezentaciju kad god žele.
Uživajte u isprobavanju mogućnosti slidesharea i ako želite podijelite svoja objavljena djela i sa nama.

PS. Slideshare se može upotrijebiti i kao alat za digitalni portfolio – sva vaša (ili učenička) djela, objavljena na jednom mjestu i jednostavna za pokazivanje.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s