Stvaranje matematičkih testova

Naravno da svi (učitelji matematike) znate pripremiti testove za matematiku, napisati ih rukom ili natipkati u Wordu uz korištenje Equation Editora ili Math Typea. Ja sam danas otkrila jedan sasvim novi programčić koji automatski stvara nizove zadataka određene vrste, spremi ih u wordov dokument i još k tome i riješi. Mrak!

image Program se zove Math Worksheet Generator, napravili su ga Microsofovci iz Education Laba i besplatan je. Ukoliko ga želite odmah isprobati sami, preuzmite ga ovdje.

Program nije posebno zahtjevan, očekuje da imate instalirane Windowse 7, Vistu ili XP sa SP2 i ništa više. Ako na računalu imate instaliran Word, program će vam zadatke pokazati u tom obliku, a ako ne dobit ćete ih u HTML obliku. Ima i jedna velika razlika između Worda 2007 i Worda 2003. U 2007. će se matematički izrazi prikazati u obliku jednadžbi koje možete naknadno uređivati, a u 2003 bit će samo slike. Uz svaki stvoreni popis zadatak dopisana su i rješenja na zasebnom listu ili zasebnoj web-stranici. Neka rješenja su više, a neka manje “lijepa” no sva rješenja su tu :-).
Postupak rješavanja ipak nećete dobiti pa to ionako znate i sami napraviti.

image image
U Wordu 2007 možete “ući” u jednadžbe i mijenjati ih po želji.

Simpatično je što se oblici brojeva (decimalni, razlomci, prirodni, negativni) zadaju brojem, a program generira niz brojeva takvog oblika. Dakle, da biste zadali hrpetinu zadataka s decimalnim brojevima napišete nešto ovakvo: 2.5 + 1.25*6.1.
Na slici zdesna vidite prozor programa Math Worksheet Generator sa zadanim oblikom zadataka te generirane zadatke u Wordu. Kad zadate oblik zadatka program analizira što ste zadali i stvara slične zadatke. Primjerice, ako zadate zbrajanje dva razlomka jednakih nazivnika, dobit ćete niz zadataka sa zbrajanjem takvih razlomaka.
Koliko sam ja primijetila kod zadavanja decimalnih brojeva, broj s najviše decimala određuje koliko je dozvoljeno decimala, slično vrijedi i za cijele brojeve, Ukoliko želite da se pojave i negativni brojevi morate staviti, primjerice, broj (-3) – sa zagradom i minusom.

 image

Na raspolaganju imate i sustave dviju linearnih jednadžbi s dvije nepoznanice. Zadajete ih ovakvim zapisom:  solve((-12) x+3 y=13, 3 x+3 y=12, x, y), a dobivene zadatke možete vidjeti i na slici slijeva. Ako u sustavima sve koeficijente zadate cjelobrojne takva će biti i rješenja, a umetnete li decimalne brojeve i razlomke rješenja znaju biti i s velikim nazivnicima.

Možete zadavati zadatke s trigonometrijskim funkcijama, potenciranjem, varijancom, korjenovanjem, permutacijama,logaritmima, najmanjom i najvećom vrijednošću, faktorijelama,… Pogledajte cijeli popis u pripadnom Helpu.

Uživajte u igranju s Math Worksheet Generatorom, nadam se da ćete mu naći primjenu.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Stvaranje matematičkih testova

  1. Darko napisao:

    Čak i meni koji nisam matematičar se čini vrlo koristan i zanimjiv program.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s