Profesionalna učiteljica

Ne znam što ste vi pomislila da ovaj naslov znači, no za mene je on kraća verzija ovoga: učenje je moja profesija i da bih bila dobra učiteljica ja moram stalno učiti. Bilo bi neodgovorno toliko gnjaviti svoje učenike s onim što moraju naučiti, a da ja ne učim baš ništa.
Naravno, meni je učenje zadovoljstvo i mislim da ću učiti dokle god sam živa – uključivši i japanski jezik koji čuvam za višak vremena kad stignem do mirovine Smiješak.

Zato me pomalo ljuti kad kolege i kolegice izjave da su sve što treba naučili na fakultetu ili nas “starije” smatraju pomalo bedastim kad im dajemo savjete jer oni ionako “znaju sve”.
No, dobro dosta gunđanja idemo mi nešto naučiti.

Otkrila sam zanimljiv komplet digitalnih obrazovnih sadržaja napisanih baš za učitelje. Sve je na engleskom (naravno), ali vrijedi truda i uloženog vremena.
concept

Stranice Concept to Classrom sadrže 11 zanimljivih radionica. Super je što su te sadržaje pisali obrazovni stručnjaci iz različitih područja i što su pisali baš za nas učitelje. Tako da ćete vrlo brzo prepoznati neke situacije iz razreda i naći primjenu za neke njihove primjere.

Svaka radionica organizirana je u četiri dijela: objašnjenje, primjeri, istraživanje i primjena. Sadržaji za učenje sastoje se od teksta, videoisječaka, interaktivnih dijelova, anketa, poveznica na dodatne sadržaje, priprema za nastavu, objašnjenja pojmova,…

concept2

Naslovi radionica (u mom slobodnom prijevodu) su:

 1. Izvannastavni programi – od vizije do ostvarenja
 2. Procjena, vrednovanje i preoblikovanje kurikuluma
 3. Konstruktivizam kao paradigma poučavanja i učenja
 4. Zajedničko i suradničko učenje
 5. Učenje istraživanjem
 6. Međupredmetno učenje u vašem razredu
 7. Stvaranje veza u obitelji i zajednici
 8. Iskoristite blagodati višestrukih inteligencija
 9. Poučavanje za obrazovne standarde
 10. Web-istraživanja
 11. Zašto internet? Interaktivan alat za učionicu

Opis svih radionica uključivši i biografije njihovih autorskih timova možete pročitati ovdje.

I jeste li već počeli učiti?

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s