Europski portal za e-learning

clip_image002

Portal elearningeuropa.info nastao je na poticaj Europske komisije za obrazovanje i kulturu s ciljem promicanja korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija za cjeloživotno učenje. Otvoren je svim korisnicima i zajednicama i omogućuje im prezentiranje projekata, razmjenu ideja i iskustava te pronalaženje informacija.

 
Portal je organiziran u četiri dijela:

  • Directory
  • Community
  • Newsletter
  • eLearning Papers.

Directory (katalog) sadrži članke, intervjue, bazu projekata, novosti, podatke o europskim sveučilištima, najave konferencija i ostalih događanja te informacije o pozivima i natječajima europskih institucija. Materijali u katalogu razvrstani su prema interesnim područjima: školstvo, visoko obrazovanje, usavršavanje i posao te učenje i društvo.

Community (zajednica) je mjesto na kojem aktivni dionici e-learninga mogu razmjenjivati praktične informacije, savjete te tražiti informacije vezane uz njihov svakodnevni rad i potrebe. U tom dijelu dostupni su forumi, oglasne ploče, natjecanja, a moguće je davati i prijedloge za poboljšavanje samog portala.

Newsletter (bilten) sadrži svježe vijesti, pozive na natječaje, najave događanja i e-learning sadržaje. Dostupan je na 19 jezika, a jednom se mjesečno šalje na adrese svih registriranih korisnika. Starija izdanja dostupna su na portalu. clip_image004

eLearning Papers je digitalni časopis koji se objavljuje pet puta godišnje, a donosi niz članaka o aktualnoj situaciji i e-learning trendovima u različitim okruženjima i različitim državama. Za svaki broj unaprijed se najavljuje tema i prikupljaju članci. Članci se objavljuju na jeziku na kojem su napisani, a sažetci su dostupni na 19 jezika. Dosad je objavljeno petnaest brojeva i svi su dostupni na portalu. Tema sljedećeg broja je „eLearning Content“, a rok za slanje članaka je 15. rujna 2009.

Ukoliko vas je sve ovo potaknulo na uključenje u zajednicu portala elearningeuropa.info, registrirati se možete ovdje.

  Mapa portala elearningeurope.info

Ovim člankom započinjem pisanje bloga „Lidijin kutak“. Pisat ću vam o temama koje mene potiču na razmišljanje, idejama koje pokušavam provesti u svakodnevnom radu, o zanimljivim programčićima za učenje matematike, europskim projektima,…
Nadam se da će vam se nešto od toga učiniti zanimljivim, barem uz jutarnju kavu.

O autoru Lidija Kralj

Urednica digitalnog časopisa "Pogled kroz prozor" i portala ucitelji.hr. Voditeljica EU projekta petzanet.HR i nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade". Članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje. Više od dvadeset godina predajem matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Autorica sam niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole. Pišem znanstvene i stručne članke za časopise "Edupoint", "Enter", "Matematika i škola", "Drvo znanja" i Školske novine. Autorica sam nekoliko edukativnih, multimedijalnih programa za učenje matematike te online tečaja "Logo - online učenje programiranja". Završila sam E-learning akademiju, smjer Management. Polazim doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG. Radove o e-learningu prezentirala sam na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija i skupova. Učenike gnjavim običnom matematikom, a uveseljavam računalnom.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s